Grafit “Alah je veliki” na katoličkoj kapeli u Sloveniji

Slovenačka biskupska konferencija i Islamska zajednica Slovenije osudile su kao provokaciju i vandalizam grafite “Alah je veliki” i “Šerijatski zakon” koji su osvanuli na zidu kapelice Svete Sobote na Šmarnoj Gori blizu Ljubljane.

Grafit na kapelici, u popularnom izletištu, snimili su juče izletnici i upozorili policiju, javlja Hina.
Na jednom od spoljnih zidova kapelice izletnici su pronašli poruku ispisanu velikim latiničnim slovima “Allahu akhbar” (sa suvišnim “h” u drugoj riječi), a na drugom “Sharia”, što su neki protumačili kao islamističku poruku i prijetnju slovenačkim hrišćanima.

Mediji navode da je riječ o vandalizmu koji na vjerskim objektima u Sloveniji i nije tako rijetka pojava.
Slovenačka policija je saopštila da prikuplja informacije o događaju, koji je izazvao osudu javnosti.

Prva je reagovala Islamska zajednica Slovenije, koja je u kratkom saopštenju oštro osudila navedeni vandalizam kao neprihvatljiv i dodala da od policije očekuje otkrivanje počinilaca.

Slovenačka biskupska konferencija je saopštila da se radi o činu usmjerenom protiv vjerske tolerancije i postupku koji državni organi trebaju da istraže i sankcionišu.

Hina navodi da neki desno orijentisani portali i udruženja u činu na Šmarnoj Gori vide dokaze o navodnom rastu radikalizacije slovenačkih muslimana, uglavnom doseljenika iz BiH.

Aleš Hojs, koji je bio ministar odbrane u vladi bivšeg premijera Janeza Janše, naveo je na svojem profilu na Tviteru da je kapelica na ljubljanskom izletištu “oskrnavljena muslimanskim parolama” i zapitao se zašto policija ne reaguje energičnije.

Hina navodi da provokativni grafiti nisu rijetkost na crkvama u Sloveniji, ali da do sada nisu sadržali “islamističke” poruke nego su obično kao svojevrsne političke poruke bili upućivani “kleru” ili “klerofašistima”.

Prošle je godine u Sloveniji zabilježeno i nekoliko težih ispada i provokacija usmjerenih protiv određene vjere. Tako su na gradilištu džamije u Ljubljani u dva navrata nađene bačene svinjske glave, a u crkvi u Kopru je navodno neuravnotežena osoba uništila čekićem barokni drveni kip Bogorodice sa malim Isusom.

Izvor: ATV