GRAĐANI, NE BACAJTE PRIZNANICE: Nećete moći da dokažete uplate

Potrošači u Republici Srpskoj uvijek moraju da budu spremni da dokažu da su platili račun za komunalne ili druge usluge.

85357-gradani-priznanice

Građani se žale da im iz komunalnih preduzeća stižu obavještenja da nisu platili račun za određenu uslugu, iako sve redovno plaćaju.

– U septembru su me obavjestili da nisam izmirila račun za internet za maj mjesec. Srećom sačuvala sam uplatnicu, a inače bih morala ponovo da platim, jer kako drugačije da dokažem da jesam – žali se jedna Banjalučanka.

Iako računi za usluge zastarjevaju nakon godinu dana, pojedina preduzeća “love u mutnom” tako što iskorištavaju neznanje građana pa se pozivaju na neplaćene račune iz prethodnih godina.

– Rekli su da imam dug za telefon za telefon iz 2012. godine, kojeg se i ne sjećam. Dokaz nisam imala, pa sam ponovo platila – priča Milanka Aleksić.

Zbog toga mnogi čuvaju uplatnice o plaćenim računima jer se nikad ne zna kada će morati da dokazuju da su izmirili obaveze. U udruženjima potrošača kažu da su građani primorani da vode sopstvene registre o plaćenim računima kako bi izbjegli neprijatnosti. – Račune morate čuvati najmanje godinu dana, a ako vas tuže nakon toga opet se morate maltretirati i na sudu dokazivati da je riječ o zastari. Najsigurnije je čuvati račune bar pet godina – kaže Nedeljka Ilijić, izvršna direktorka Udrženja “Oaza”.

Ovakvi problemi najčešće nastaju zbog neažurnosti komunalnih preduzeća ili greške pri rasknjižnjavanju dugova, a rijetko problem nastane i u banci.

– Građani se često žale da im komunalno preduzeće, kada uplate račun za ovu godinu, nađu neki dug od prošle godine i taj novac samo presumjere za taj period, a da ih nisu ni obavjestili o tome. Tako odgađaju zastaru – ističe Ilijićeva.

U komunalnim preduzećima priznaju da može doći do greške, a zakonski nije određen rok za čuvanje dokumentacije o uplati.

– U slučaju da potrošač tvrdi da je platio a nema dokaz, ako približno zna datum uplate možemo da provjerimo u našim izvodima. Ako je račun plaćen elektronski onda je teško dokazati – ističe Jasminko Bogdanić, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja komunalnih delatnosti.

U komunalnim preduzeća ističu da imaju velikih problema sa naplatom potraživanja jer mnogo građana ne izmiruje obaveze.

– Nastojimo da tužimo neplatiše u roku od godinu dana da ne dođe do zastare. Iako su sudovi pretrpani pa puno čekamo i plaćamo taksu od najmanje 50 KM za dugove do 1.000 KM, ipak je to najbolji način da naplatimo potraživanja – navodi Bogdanić.

Sudovi u BiH su zatrpani sa 1,7 miliona kominalnih predmeta, a prosječna vrijednost duga po predmetu je 170 KM.

I potrošači neodgovorni

Jasminko Bogdanić, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja komunalnih delatnosti, kaže da su mnogi građani neodgovorni kada je riječ o plaćanju obaveza.

(EuroBlic)