MagazinZanimljivosti

Grad u Švedskoj koji će “propasti” u zemlju

0

Kiruna na sjeveru Švedske omiljeno je turističko odredište za putnike koji u zimsko vrijeme žele svjedočiti veličanstvenosti polarne svjetlosti, a u ljetnim mjesecima ponoćnog sunca. Ovaj gradić u Laponiji dom je za nešto više od 18.000 stanovnika koji su mahom zaposleni u rudniku željezne rude.

Kiruna se ponosi s najvećim podzemnim rudnikom željezne rude, koji se nalazi 1.365 metara ispod zemlje, a koji dnevno proizvodi dovoljno materijala da se izgradi 40.000 automobila ili 6 Ajfelovih tornjeva. Drugim riječima, ovdje se proizvodi 90 odsto sve evropske željezne rude.

Stalna proširenja rudnika destabilizovala su zemlju iznad njega, a stručnjaci pretpostavljaju da će grad “propasti“ u sljedećih nekoliko decenija. S obzirom na to da je rudnik važan ekonomski factor za ovo područje, uprava je donijela radikalnu odluku o preseljenju centra grada otprilike tri kilometara istočno.

Neke će građevine biti srušene i ponovo izgrađene, a druge će biti preseljene zajedno s temeljem. Ovaj neobičan poduhvat privlači pažnju turista već neko vrijeme, a vrijedan je dvije milijarde dolara.

Novi izgled projektiraju firme iz Stokholma i Osla u saradnji s istraživačima sa univerziteta, a cilj im je izgraditi ekološki održiv grad s gušćom jezgrom u kojem će stanovništvo više koristiti javni prevoz nego automobile.

Kako to planiraju izvesti, pogledajte u videu.

(punkufer.dnevnik.hr)

Hojt Ji: Poruka Srbiji o dvije stolice je bila savjet, ne ultimatum

Previous article

Zvezda bolja od Patrizana!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin