Grabar Kitarović: Nemojmo skidati gaće ni pred kime

U povodu Međunarodnog dana žena i zahtjeva učesnica Noćnog marša da se ne dira u pravno žena na pobačaj, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u RTL-ovoj emisiji kako zabrana pobačaja ne rješava ništa, ali ne vidi ništa loše u tom da se ženama koje se nađu pred takvom odlukom omogući savjetovanje.

“Neke žene boje se porodice, sredine u kojoj žive. I upravo zato postoji država, da vam pomogne savjetom. Naravno da ne može biti nauštrb prava žene da odlučuje o sebi i svojoj budućnosti i svom tijelu. Držim da je nedostatak edukacije velikim razlogom pobačaja danas. Dobro je da se od 90-ih godina na ovamo broj pobačaja smanjio, a tome je pridonijela edukacija”, rekla je predsjednica.

Na konstataciju voditelja da se mnoge grupe počinju osjećati nesigurno, od LGBT zajednica do nacionalnih manjina, te da je sve više incidenata i izvještaja o stanju ljudskih prava su nepovoljna, predsjednica je rekla kako je došlo do porasta netolerancije ali da se ne smije prevelika važnost davati marginalnim pojavama.

“Da, držim da je došlo do porasta netolerancije, ali držim i da ne bismo smjeli previše važnosti davati nekim marginalnim pojavama i skupinama”.

Na pitanje kako je moguće ne pridati važnost “paradi ustaštva” u središtu Zagreb, rekla je kako se treba zgroziti, ali “na šestoj ili sedmoj stranici nekog lista, ili u desetoj minuti dnevnika, a ne im dati pažnju jer oni to traže te time dobijaju na značaju”.

“Mislim da je u Hrvatskoj veći problem kad žena ima problema prijaviti porodično nasilje, vršnjačko nasilje, sve to spada u govor mržnje. Nemojmo biti selektivni, nemojmo se fokusirati na neku puzajući fašizaciju. Srbija je ta koja potencira neko puzajuće ustaštvo u Hrvatskoj. Ja ga ne vidim, vidim pojedinačne incidente”, kazala je.

“Nemojmo skidati gaće ni pred kime. Moram biti prizemna u ovom slučaju. Mislim da smo dovoljno zreli kao demokratija da bismo stvari sagledali onakvima kakve jesu. Puno godina smo izgubili jer smo pričali o ideološkim pitanjima, a nismo o životnim pitanjima i zato mladi odlaze. Mladima je dosta razgovora o ustašama i partizanima”, rekla je hrvatska predsjednica.

Naglasila je kako je puno godina izgubljeno u pričama o ideološkim pitanjima umjesto o životnim pitanjima zbog kojih mladi odlaze.

(Agencije)