Grabar-Kitarović: Mnogo će vode proteći Dunavom do prijateljstva sa Srbijom

od prnjavorski 0

Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da će još mnogo vode proteći Dunavom do prijateljstva Srbije i Hrvatske, ali da dvije zemlje imaju obavezu, zbog interesa i dobrobiti naroda, da učine sve kako bi izgradile što bolje odnose

.Kitarovićeva je navela da će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost zemlje.

„Kao hrvatska predsjednica, ali i kao majka, ne želim da više ijedna majka tuguje za djetetom poginulim u ratu. Učiniću sve da sačuvamo mir i stabilnost, a zato je ključan novi iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima“, istakla je Kitarovićeva, prenosi „Jutarnji list“.

Pri tome, kako je rekla, misli na rješenja pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebno Hrvata u Srbiji.

„Prošlost nismo zaboravili i nećemo je zaboraviti, ali ne smijemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo da prestanemo da se stalno vraćamo u Drugi svjetski rat i da sijemo klice novih zala, želimo da idemo dalje“, rekla je hrvatski predsednik u svom govoru na svečanoj Sinjskoj alci u Vukovaru.

Kitarovićeva je navela da Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusjedskih odnosa i da joj pomaže da što prije uđe u EU.

„Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusjedskih odnosa, želimo da pomognemo Srbiji da što prije uđe u EU, štiteći pri tome naše nacionalne interese“, rekla je hrvatska predsjednica.

Dodala je da je vrijeme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja.

„Pri tome ne treba glumiti prijateljstvo, jer da bi do toga došlo ’još će mnogo vode proteći Dunavom‘, ali, radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda, obje države, imamo obavezu da činimo sve da izgrađujemo što bolje odnose“, ocijenila je hrvatska predsjednica.

nezavisne

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>