Grabar- Kitarović: Deklaracija o zajedničkom jeziku je sasvim marginalna stvar

Predsjednik Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Splitu da je Deklaracija o zajedničkom jeziku sasvim marginalna stvar o kojoj uopšte ne treba raspravljati.

Danas u Hrvatskoj ima toliko problema, “visi preko 40 hiljada radnih mjesta direktno i preko 100 hiljada ljudi koji su povezani s krizom koju Agrokor proživljava i u tom smislu im ovisi egzistencija”, rekla je Grabar-Kitarović, od koje su novinari tražili komentar u vezi s Deklaracijom o zajedničkom jeziku.

“Ja mislim da je ta jedna deklaracija sasvim marginalna stvar o kojoj uopće ne treba raspravljati jer taj nekakav zajednički jezik bio je politički projekt koji je umro zajedno s bivšom Jugoslavijom i ona se više nikada neće ponoviti”, rekla je predsjednik Republike Hrvatske.

Deklaracija o zajedničkom jeziku, nastala nakon regionalnih konferencija “Jezici i nacionalizmi”, predstavljena je danas u Sarajevu.

U njoj, među ostalim, stoji da se u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji “koristi zajednički, standardni jezik policentričnoga tipa” te da “četiri naziva za standardne varijante ne znači da su to i četiri različita jezika”.

“Inzistiranje na malom broju postojećih razlika te nasilnom razdvajanju četiri standardne varijante dovodi do niza negativnih društvenih, kulturnih i političkih pojava”, navodi se, među ostalim, u Deklaraciji.

fena