Govedarica: Izetbegović je veliki problem za BiH

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ocijenio je danas da je BiH potrebna prije svega politička stabilnost koja se može manifestovati jedino ako Predsjedništvo BiH profunkcioniše i pokaže da BiH može da razmišlja o tome kako da svi zajedno rade u interesu građana.

“Nažalost, parlamentarna većina ne postoji, ali vjerujem da možemo da ostavimo iza sebe veliku avanturu za koju je odgovoran lider SDA Bakir Izetbegović”, rekao je Govedarica novinarima u Sijekovcu.

On smatra da je Izetbegović “veliki problem za BiH”.

“U posljednje tri godine, tri krize koje su izazvane došle su od Izetbegovića, a sasvim drugo pitanje je zašto su neki drugi željeli da ih prodube”, naveo je Govedarica.

Prema njegovim riječima, institucije BiH trebalo bi da rade svoj posao i nije vrijeme da se bilo ko odmetne od njih. “Srbi treba da rade u tim institucijama jer su to i srpske institucije”, smatra Govedarica.

Govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Parlamentu BiH, Govedarica je rekao da će SDS podržati zakon samo ukoliko postoji mogućnost da se “građanima vrate dodatni nameti putem plavog dizela”.

“Neka gospoda narede svojim poslanicima da se vrate u parlament i neka izglasaju zakon. Ali, SDS da glasa za Zakon o akcizama, te da nove namete daje građanima Republike Srpske, a da pri tome ne pokušava da putem plavog dizela jedan dio vrati tim građanima, ne pada nam na pamet”, poručio je predsjednik SDS-a.

Govoreći o deklaraciji o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je predlagač u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Govedarica je naveo da je namjera te deklaracije da potvrdi dejtonsko opredjeljenje i Republike Srpske i svih njenih institucija.

“Moramo zaustaviti određena dešavanja, kao što je pokušaj dodatne federalizacije BiH, koja je ideja HDZ-a, a koja nesporno zadire u teritorijalni integritet Republike Srpske, tako što ćemo svi `stati` iza deklaracije koja promoviše Dejtonski mirovni sporazum”, dodao je Govedarica.

On kaže da je značajno i pitanje kako i na koji način BiH treba da se kreće putem evropskih integracija jer je primijećeno veliko zaostajanje za drugim zemljama.

srna