ITMagazinZanimljivosti

Google tajno instalisao crnu kutiju za prisluškivanje

0

Internetski div Google našao se pod “paljbom” kritičara zbog dodatka za svoj pretraživač Chromium koji može prisluškivati korisnike bez njihovog znanja.

google

Nakon ovih optužbi na Google se svalio val kritika zbog povreda privatnosti, pa je na kraju taj dodatak uklonjen s Chromiuma.

Radi se o dodatku ‘Chrome Hotword’ koji se smatra odgovornim za uvođenje popularne funkcije “OK, Google”. Iako je riječ o korisnoj opciji, koja omogućuje korisnicima da pretražuju uz pomoć glasa kad koriste Google kao zadanu tražilicu, ona je omogućila prisluškivanje svakog razgovora kojeg korisnici vode ispred računala ili pored mobitela.

Na ovaj problem prvi put je ukazao osnivač Pirate Partyja Rick Falkvinge koji kaže da je Google tajno instalisao crnu kutiju u open-source pregledniku Chromium što znači da on ima kod kojeg korisnici ne mogu vidjeti.

Što tačno ta ‘crna kutija’ radi nije poznato, ali Falkvinge tvrdi da je Google prisluškivao razgovore korisnika Chromiuma putem te ‘crne kutije’.

Crna kutija omogućuje opciju koja aktivira pretraživač kada kažete ‘Ok Google’, ali ipak kod je omogućio mikrofonu da snima razgovore i kad mu nije dopušteno.

‘Vaš računar je bilo potiho konfiguriran kako bi se snimalo ono što se govori u vašoj sobi i dostavljalo jednoj privatnoj kompaniji bez vašeg pristanka’, kaže Falvinge.

Na ove optužbe odgovorio je i Google koji se branio tvrdnjama da je usluga ‘OK Google’ stvar izbora korisnika.

Međutim, nakon brojnih pritužbi o virusu koji automatski instalira Google Hotword modul bez opt-out konfiguracije, Debian je isključio proširenje u svojoj distribuciji Chromea, piše Thehackernews.

Google nije negirao instaliranje koda crne kutije u Chrome. “Naš primarni fokus je pripremiti kod za Google Chrome. Ako ga treća strana, poput Debiana distribuira, to je njihova odgovornost”, tvrde. N1

Istorijska odluka u SAD: “Ljubav je pobijedila”

Previous article

Dnevni horoskop za 27.jun

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in IT