NovostiRS/BiH

Gašenje predajnika- dio građana bez prijema TV kanala

0

BiH je jedina zemlja u regionu koja do zadanog roka, koji ističe u srijedu, nije uspjela preći sa analognog na digitalno emitovanje signala.

tv

U narednim danima može se očekivati još zahtjeva za gašenje pojedinih predajnika koji smetaju susjednim državama.

“U Regulatornu agenciju za komunikacije u prethodnih petnaestak dana već je došlo nekoliko zahtjeva za gašenje nekih predajnika, a u narednom periodu, pogotovo nakon što u srijedu (17. jun) istekne rok, svakako možemo očekivati više takvih zahtjeva”, rekao je Plamenko Čustović, predsjednik Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije.

U četvrtak ujutro, upozoravaju u RAK-u, oni koji program prate isključivo putem zemaljske mreže ostaće bez prijema određenih TV kanala.

“Veoma mali broj predajnika u BiH zadovoljava propisane odredbe, što znači da će ili biti ugašeni ili će morati da se tehnički prilagode. Posljedice su jasne – stanovništvo koje prati TV program isključivo putem zemaljske mreže sigurno će osjetiti sve negativne efekte ovakvih dešavanja i ostaće bez prijema određenih TV kanala ili primati lošiji signal”, rekla je Amela Odobašić, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću u RAK-u.

Zbog neispunjavanja međunarodnih obaveza proteklih dana održan je niz sastanaka, na kojima je, po nezvaničnim informacijama, došlo do određenih dogovora, što su nam indirektno potvrdili i u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH. U ovom ministarstvu kažu da su predstavnicima tri javna RTV servisa predložili nacrt ugovora kojim bi se uzajamno regulisala njihova prava i obaveze u smislu vlasništva, korištenja i održavanja digitalne opreme, što je do sada bio jedan od ključnih problema u realizaciji projekta. Naglašavaju da se uz određene dorade nacrta ugovora i podršku Savjeta ministara BiH vrlo brzo može očekivati montiranje kompletne opreme iz prve faze emitovanja digitalnog signala i njeno puštanje u rad.

Ukoliko su javni RTV servisi postigli dogovor, već za petnaestak dana može se očekivati montiranje opreme za prvu fazu digitalizacije koja podrazumijeva uvezivanje i montiranje opreme za velike centre, odnosno Sarajevo, Banjaluku i Mostar.

I jedan od dobro upućenih sagovornika, koji ne želi da mu otkrivamo ime, kaže da se prva faza digitalizacije koja je i “kičma” cijelog sistema može završiti za petnaestak dana, a da nakon toga slijedi druga faza, za koju je obezbijeđen novac, a koja podrazumijeva raspisivanje međunarodnog tendera za nabavku opreme i instalaciju te opreme u regionalnim centrima.

“Neki sastanci su već održani, a neki se tek očekuju. Nadati se da će prevladati razum jer mi naprosto moramo preći sa analognog na digitalno emitovanje”, rekao je Čustović za Nezavisne novine.

BiH se još 2006. godine obavezala da će preći sa analognog na digitalno emitovanje signala, međutim do danas, tj. do krajnjeg roka, to još nije uradila. Nekoliko puta su probijani rokovi, prvobitno i preambiciozno postavljeni rok bio je kraj 2011. godine, koji je na kraju pomjeren za početak 2014. godine, ali do danas BiH nije uspjela u tome iako je jedna od rijetkih zemalja u regionu koja je bila obezbijedila novac za te namjene. Kako su ranije isticali zvaničnici u BiH, od danas analogni signal koji se emituje sa predajnika u BiH biće smetnja državama iz regiona koje su odavno prešle sa analognog na digitalno emitovanje signala, sa izuzetkom Srbije, koja je tek prije nekoliko dana uspjela ugasiti sve analogne predajnike.

U nedavnim izjavama, Radio-televizija RS i Federalna TV pozvale su RAK da počne da radi svoj posao i javnosti objasni šta su do sada uradili na smanjenju signala iz susjednih država. nezavisne novine

PRNJAVOR: Od juros bez vode više gradskih ulica

Previous article

Vaš omiljeni položaj u snu otkriva kakva ste osoba

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti