NovostiSvijet

Francuski mediji: Godina na izmaku protekla u znaku Rusije

0

U godini na izmaku Rusija je istupila kao jedan od ključnih učesnika u većini događaja na međunarodnoj sceni, pišu autori teksta na sajtu televizijskog kanala “Frans 24“.

Bilo da je riječ o sukobu u Siriji, o sporazumu OPEK-a o smanjenju eksploatacije nafte ili o situaciji u vezi sa američkim izborima — Rusija svuda zauzima važno mjesto u svjetskim vijestima.

Spoljnopolitički značaj Moskve povećao se zahvaljujući uspješnom toku kampanje u Siriji, koja je počela još krajem 2015. godine.

“Pitanje Bliskog istoka ruska diplomatija koristi kako bi obnovila veze sa Vašingtonom“, smatra stručnjak za rusku politiku francuskog Instituta za međunarodne odnose Žilijen Noseti.

Prema njegovim riječima, ruski lider efikasno je iskoristio mogućnosti koje su se pred njim otvorile, odigravši na kartu odsustva želje SAD da budu uvučene u sukob i neodlučnosti Evropske unije.

On kao pozitivne primjere navodi i sporazum OPEK-a i zemalja koje nisu u toj organizaciji u vezi sa smanjenjem proizvodnje nafte. Taj sporazum je postao moguć zahvaljujući pregovorima Rusije i Saudijske Arabije, smatraju autori teksta.

Rusija je, takođe, često spominjana u vijestima o američkim izborima, uz optužbe da je bila umiješana u njihov tok. Ni američke vlasti, ni američki političari, koji su se pridružili tim optužbama, nisu iznijeli nikakve dokaze o umiješanosti Rusije u hakerske napade na servere Demokratske partije.

Ipak, prema Nosetijevom mišljenju, već same te optužbe stvorile su u SAD ogromnu senzaciju, što znači da je Moskva u centru pažnje.

Neriješeno ostaje glavno pitanje koje zaustavlja razvoj ruske ekonomije, a to su zapadne sankcije. Noseti smatra da će ukidanje sankcija biti jedan od prioriteta ruske politike u sljedećoj godini, a tome bi moglo da doprinese imenovanje Reksa Tilersona za američkog državnog sekretara.

Sve u svemu, pobjede Rusije na međunarodnoj sceni su očigledne

“Vladimir Putin može da otvori šampanjac kako bi proslavio svoje uspjehe“, naglašava Noseti.

 nezavise

Preminula stjuardesa Vesna Vulović

Previous article

Zemljotres jačine 3,2 pogodio BiH, epicentar u blizini Sarajeva

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti