NovostiRS/BiH

Firma im umalo nije došla glave

0

U Doboju ne prestaje da se priča o sudbini “Poljoremonta” i njegovih čelnika. Bivši direktor skočio sa trećeg sprata, vlasniku u Zagrebu pucali u glavu.

poljoremont

Zoran Janković, bivši direktor “Poljoremonta”, prije rata najpoznatijeg servisa automobila i poljoprivrednih mašina na prostoru BiH i tadašnje Jugoslavije, oporavlja se od posljedica skoka sa trećeg sprata stambene zgrade u centru grada. A njegova i sudbina “Poljoremonta” ne prestaju da budu tema gradskih priča.

Prema izvještaju CJB Doboj, utvrđuju se okolnosti i motivi pokušaja samoubistva, nagađanja su da je zbog novčanih malverazija zapao u probleme, ali se ovaj slučaj dovodi i u vezu sa njegovom funkcijom u sada već propaloj fabrici.

Protiv Jankovića i još nekoliko osoba povezanih sa “Poljoremontom” je ranije Okružno tužilaštvo u Doboju pokretalo postupak pod sumnjom da za falsifikovanja isprave, navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, prevare u službi. Ali, sve se završilo na novčanoj kazni od pet hiljada maraka za Jankovića.

Prema navodima iz te prijave, on je sačinio falsifikovani zapisnik o prodaji remontne hale preduzeća Ljubomiru Gladoviću sa navodno održane Komisije za licitaciju. U pozadini svega bile su pozajmice, koje je Gladović u tri navrata davao “Poljoremontu”, koje su tobože igrom slučaja “poklopile” sa iznosom utvrđenim na licitaciji, saopštio je MUP RS.

Mutne radnje ispitivali su i MUP i Tužilaštvo, ali nikada do kraja nije rasvijetljen obim tih malverzacija.

Radnici su očekivali i utvrđivanje okolnosti pod kojima je smanjen državni kapital u preduzeću sa 528.688 na 37.645 maraka, pa su od suda u Doboju zatražili da se, do okončanja sudskog spora, onemogući najavljena prodaja državnog kapitala.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije iz Banjaluke je stigla vijest da je aukcijom za 85.000 maraka na tamošnjoj berzi kapitala prodato 30 odsto državnog kapitala u “Poljoremontu”. Naravno, kupac je bio niko drugi do Ljubomir Gladović, vlasnik “Makroproma”, koji nedugo potom nestaje iz BiH.

Radnici su nudili i da oni preuzmu fabriku, ali je nakon otpuštanja i višemesečnog štrajka krajnji ishod ipak bio propast fabrike i svi zaposleni su već na birou.

FALSIFIKAT
“Utvrdili smo da su falsifikovana naše punomoći za prodaju deonica, pa smo zatražili da reaguje Okružno tužilaštvo u Doboju, ali bez uspjeha – izjavio je našem listu Petar Ignjić, nekadašnji sindikalni predstavnik u “Poljoremontu”, inače vlasnik 4,5 odsto ukupnog broja akcija i koji još uvijek ne odustaje da se razmotra klupko malverzacija u tom preduzeću.

NAPAD
Rasprodaja “Poljoremonta” obavljena je prošle godine u odsustvu posjednika 30 odsto akcija preduzeća, koje je kontroverzni Ljubomir Gladović kupio 2004. godine na Banjalučkoj berzi. Nedugo potom, zbog poznatih dešavanja sa malverzacijama njegovog “Makroproma”, gubi mu se trag i bježi u Hrvatsku. Tamo se i odigrao pokušaj njegovog ubistva, kada je teško ranjen u glavu.

večernje novosti

 

PRNJAVOR: Dio grada bez vode

Previous article

Vučić o Srebrenici: Nikoga neću da teram da prima našu pruženu ruku

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti