Finski premijer ipak ne daje kuću izbjeglicama

 Finski premijer Juha Sipila izjavio je da iz bezbjednosnih razloga, za sada, neće moći da smjesti porodicu azilanata u svoju kuću, kao što je ranije obećao.

Finland's Prime Minister Juha Sipila arrives for a meeting of the leaders of the 19 countries that use the euro, in Brussels on July 12, 2015. The EU cancelled a full 28-nation summit today to decide whether Greece stays in the European single currency as a divided eurozone struggled to reach a reform-for-bailout deal.  AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Finland's Prime Minister Juha Sipila arrives for a meeting of the leaders of the 19 countries that use the euro, in Brussels on July 12, 2015. The EU cancelled a full 28-nation summit today to decide whether Greece stays in the European single currency as a divided eurozone struggled to reach a reform-for-bailout deal. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER

Sipila je izazvao kontroverze u septembru, kada je rekao da će za izbjeglice otvoriti svoju drugu kuću na sjeveru Finske.

On je rekao javnom radiju “ILE” da je morao da obustavi ovaj plan, ali da će podržati jednu izbjegličku porodicu na drugi način, dok se situacija ne promijeni.

“Pitao sam bezbjednosne stručnjake da li bi bilo bezbjedno da se useli jedna porodica sa djecom. Zbog velikog publiciteta, situacija je takva da to u ovom trenutku ne bi bilo razumno”, rekao je finski premijer.

Sipila ima kuću nedaleko od Helsinkija, kao i državnu rezidenciju.

Kuća koju je odabrao za izbjeglice nalazi se u njegovom rodnom gradu Kempele i rijetko je koristi.

Pojedini političari i dio javnosti optužili su Sipilu da je svojom ponudom ohrabrio azilante da dođu u Finsku.

Finska je primila blizu 32.000 azilanata prošle godine, što je bilo veliko povećanje u odnosu na 3.600 u 2014. godini.

atv