NovostiSvijet

Filipini: Hiljade ljudi bježe od tajfuna

0

Hiljade Filipinaca bježe danas od snažnog tajfuna koji se približio arhipelagu podložnom prirodnim katastrofama, a vojnim kamionima evakuisane su najprije bebe, djeca i stariji ljudi, na jedan od najvećih praznika u ovoj pretežno hrišhcanskoj zemlji.

“Dali smo ljudima instrukcije da doručkuju, spakuju se i ukrcaju se u vojne kamione”, rekao je zvaničnik Alkale, sela od oko 3.300 stanovnika u blizini aktivnog vulkana Majon, prenosi AFP.

Zvaničnici kažu da bi mogle biti evakuisane stotine hiljada ljudi. Tajfun Nok-Ten, nazvan po ptici pronađenoj u Laosu, danas će prema prognozama pogoditi poluostrvo Bikol, preteći visokim talasima, klizilištima i poplavama.

Američki zajednički centar za upozorenje na tajfun predviđa vjetrove koju duvaju brzinom od 231 kilometra na sat kada tajfun pogodi ovo područje. Tajfun će, na kraju, zahvatiti oblast od skoro 42 miliona ljudi, uključujući prestonicu Manilu koja će, kako prognoziraju meteorolozi, biti pogođena u ponedjeljak.

Oko 20 tajfuna i manjih oluja pogode Filipine svake godine, pri čemu obično nastradaju stotine ljudi, a Bikol je često prva oblast na udaru prirodne nepogode, podsjeća francuska agencija.

Izvor: ATV

BROJ SRČANIH UDARA U BIH TOKOM PRAZNIKA RASTE ZA 30 ODSTO Ovu hranu obavezno izbegavajte

Previous article

Sveštenik seksualno zlostavljao dvogodišnjeg bratanca?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti