NovostiRS/BiH

Faktor oborio sve rekorde

0

 

Faktor je najtiražnija novina u Republici Srpskoj u njenoj istoriji. Upravo  odštampani tiraž od čak sto hiljada primejraka to potvrđuje. Ni u BiH u posljednjih 25 godina nije štampan ovoliki tiraž.

Faktor je krenuo ambiciozno još od prvog broja, kad su štampali 50.000 primjeraka a koji je, kao i ovaj jubilarni 50-ti broj, distribuiran besplatno. Za pune dvije godine Faktor se pozicionirao na tržištu, ali je kroz ekskluzivne teme i sagovornike, kao i načinom obrade tekstova postao novina od najvećeg uticaja.

Borjana Simić, direktorica komapnije Media Lobi,  koja je izdavač i Faktora, kaže da njihov uspjeh nije slučajan. Prije svega jer se radi o iskusnim kolegama, novinarima.

– Naše redakcije, u Banjaluci, ali i u Sarajevu, Bijeljini i Beogradu, rade zaista odgovorno svoj posao uprkos teškom vremenu. I to, svakako, daje rezultat. Pri tom i naša kompanija slovi za odgovornu medijsku kuću koja je dobila sertifikat bonitetne pouzdanosti i tržišnog kredibiliteta, što ima samo 12 odsto od ukupno 33.000 kompanija u BiH.

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik Faktora, Jole Petković, ima optimizam da će novine, kao medij i vitalni znak jedne nacije, preživjeti.

– Ova vrsta priče provlači se od pojave televizije, tako će biti i poslije trenutne najezde interneta, poplave portala. Nestanak novina je nezamisliv ‘kao što bi izgledao nestanak crkve’. Otuda Faktor i jeste novina u kojoj je Riječ živa, britka. Ne štedi autoritete, kvazi intelektualce, političare, tajkune. Uz argumente, naravno. Ima i posljedica, napada, prijetnji, spinovanja, odbijanja intervjua… ali na sve to smo navikli, jer je to jedini način da trajete. I, kao novina i kao novinar – zaključuje Petković i dodaje kako se u BiH dnevno proda tek sto hiljada svih novina, računajući i one što pristignu iz Srbije i Hrvatske. U odnosu na broj stanovnika, to je oko četiri odsto, koliko i ova zemlja ima visokoobrazovanih.

– Tješi me da je ta manjina presudna većina; manjina koja misli. Jeste da novinarstvo najmanje liči na sebe, ali i to je naprosto odraz društva. I sa tim treba da se svi jednako izborimo.

BIKE FEST PRNJAVOR:Škorpioni CH prvi gosti, sa Korzike i Sardinije direktno na Bike fest /FOTO/

Previous article

JEDINSTVENA PRILIKA: Manastir OSTROG – Pokloničko Putovanje

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti