Facebook: News Feed postaje strožiji, moguće negativne promjene za vlasnike stranica

Facebook je po ko zna koji put odlučio korigovati način na koji se reguliše News Feed, odnosno početna stranica mreže na koju dolaze postovi vaših prijatelja ili grupa i sajtova koje pratite.

fejsbuk

Naime, Facebook se trudi eliminisati postove koje ne želite vidjeti, a posljednja korekcija dolazi nakon odgovora brojnih korisnika u vezi sa samim vrhom News Feeda, odnosno prvih informacija koje vidite prilikom ulaska na Facebook.

Kompanija je anketirala korisnike u vezi sa sadržajem dajući im mogućnost da ocijene svaki post pojedinačno kako bi shvatili koji je sadržaj poželjan, a koji ne.

Ukratko, sljedeći update News Feeda u razmatranje je uzeo upravo spomenutu anketu koja je trajala već neko vrijeme. Facebook je najavio da će novo poboljšanje doprinijeti prikazivanju onih postova koje zaista želite vidjeti i koje možda čak i očekujete.

Naravno, Facebook i dalje posjeduje opciju da samostalno odlučite koje postove želite vidjeti. S druge strane, algoritam najposjećenije društvene mreže to određuje automatski, po broju vaših lajkova, komentara ili dijeljenja posta.

Promjena izgleda minorna, ali je značajna vlasnicima grupa i stranica na Facebooku koji će zbog ovoga možda vidjeti smanjenje broja posjeta.