Evropa pod ledom: U Finskoj -42°C, u Poljskoj 46 umrlih od hladnoće (Video)

od redakcija 0

Zimskim nevremenom zahvaćen je i velik dio Evrope. Najhladnija noć s gotovo -42°C bila je u finskoj Laponiji uz granicu sa Švedskom.

U sjevernoj Švedskoj, temperature su takođe niže od – 41°C, što stanovnicima, inače naviklima na teške zime, ipak stvara teškoće.

U Poljskoj od smrzavanja u zadnja 24 sata preminule tri osobe Samo tokom posljednja 24 sata u Poljskoj su od smrzavanja preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od novembra, saopštio je danas Centar za sigurnost pri poljskoj vladi i apelovao na Poljake da posebno tokom ove hladne oluje Axel pozovu policiju čim primijete nekoga u životnoj opasnosti.

Poljacima je savjetovano da se toplo obuku, ne piju alkohol i reaguju kada vide nekog ko je u opasnosti na zimi. Broj žrtava zime povećala su i dva fatalna trovanja ugljenm monoksidom iz neispravnih peći.

Najveće poplave u zadnjih deset godina

Na sjeveroistoku Njemačke – olujni zimski talas izazvao je najveće poplave u posljednjoj deceniji. Mjesta i gradovi uz obalu Baltičkog mora u blizini granice s Poljskom – poplavljeni su, a materijalna šteta je ogromna. Zabilježeni su stogodišnji rekordi kada je riječ o nivou mora – koje se ponegdje diglo gotovo dva metra.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>