Evo zašto vam bankomat nikada neće izbaciti novčanicu viška

Da li ste se ikada pitali kako bankomat uvijek zna tačan iznos novca koji treba da vam isporuči? Vjerovatno vam se dešavalo da aparat sa slatkišima ponekad izbaci čokoladicu viška, ali bankomat je uvijek “skoncentrisan”. 

bankomat

 

Bankomat se sastoji od pametnog čitača koji očitava karticu i istovremeno provjerava stanje na vašem računu. U bankomatu se nalaze dva sefa koja mogu da sadrže i do tri hiljade novčanica. Automat preko niza zupčanika i valjaka uzima jednu po jednu novčanicu koju provlači kroz skener čiji senzori odmah primijete da li se radi o pogrešnoj novčanici. Sve je ovo smješteno među čelične ploče teške 250 kg, koje čine zidove bankomata i koji dodatno osiguravaju nvoac.

Srce bankomata je kontrolna ploča koja upoređuje vaš pin sa brojem vašeg računa. Nakon što ukucate pin, i ukoliko je sve u redu, bankomat mora veoma brzo da vam da onoliko novca koliko ste tražili, a evo i kako to radi.

U dvije čelične kasete ili sefa, u bankomatu, nalazi se po više od 1000 novčanica. Rebrasti valjci uzimaju jednu novčanicu i provlače ih kroz niz glatkih valjaka i na kraju guraju kroz senzor. Senzor utvrđuje o kojoj se novčanici radi kao i da li se radi o jednoj ili više novčanica. Dakle, bankomat je robot, mašina, čije je srce digitalni senzor.

Mada, možda je najbolje da pogledate video koji smo našli na YouTube kanalu ScienceChannel, jer je sve mnogo jasnije, a i čućete još zanimljivih informacija.

Science Channel