NovostiRS/BiH

Evo šta je Izetbegović tačno rekao o priznanju Kosova

0
?????

Izjava bošnjačkog člana Predsjednistva BiH Bakira Izetbegovića Dojče veleu da se nada da će BiH priznati Kosovo izazvala je burne reakcije.

Agencija Tanjug danas je objavila video snimak intervjua u kojem se jasno čuje šta je tačno Izetbegović rekao o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Tanjug je u ponedjeljak prenio da je Izetbegović za Dojče vele rekao:

“Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Taj svoj politički stav Izetbegović dodatno objašnjava riječima da je upravo on taj “generator koji gura i uporno traži rješenje tehničkih pitanja sa Prištinom, jer, kako je rekao, BiH ekonomski trpi zbog toga”.

Na direktno pitanje hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegovićev odgovor preneo sa: “Da”.

Savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH s pravom ukazuje da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: “Nadam se da da”, navodi Tanjug.

Jasno je da bez saglasnosti ostala dva člana Predsjedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsjedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši:

“Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema”.

Iz Tanjuga ističu da “odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo – “nadam se” – jeste neprecizno prenijet sa “da”, ali je njegov politički stav po tom pitanju Tanjug vjerno prenio, što je sasvim jasno iz njegove izjave da je Bosna i Hercegovina i dosad trebalo da prizna Kosovo”.

Izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati Kosovo je opasna provokacija, kaže Vilijam Montgomeri. Bivši ambasador SAD u Beogradu dodaje da se nada da će međunarodna zajednica snažno reagovati i osuditi tu izjavu.

Na ovom linku možete pogledati video i Izetbegovićevu izjavu Dojče veleu!

(B92)

24 časa u Prnjavoru: Dvije lakše saobraćajke

Previous article

Banjaluka: Ukrao čips, osumnjičen za tešku krađu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti