NovostiSvijet

Erdogan odbio vize EU: Idite vi svojim putem

0

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je Evropskoj uniji da neće mijenjati svoje antiterorističke zakone zarad bezviznog režima koji nudi Brisel.

20160506154529_368420

“Vi idite svojim putem, a mi ćemo ići svojim”, rekao je Erdogan. Erdoganova poruka Uniji stiže samo dan nakon što je ostavku podnio turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je pregovarao sa Evropskom unijom, ali i u danima u kojima se govori o tome da je bezvizni režim kontrausluga Evrope Turskoj, koja bi bila spremna da zaustavi talas izbjeglica.

Evropa je zatražila od Turske da ispuni pet kriterijuma, kako bi njeni građani mogli da bez viza putuju kroz Evropu, a među njima je ključni izmjena zakona i sužavanje zakonske definicije terorizma, u skladu sa propisima u Evropi.

Erdogan ne želi na to da pristane, jer je Turska, kako kaže, pod velikom prijetnjom terorizma. Turski predsjednik je rekao i da treba što prije organizovati referendum o ustavnim reformama koja daju šira ovlašćenja šefu države. “Neophodno je da hitno odlučimo o novom Ustavu s predsjedničkim ovlašćenjima. U najkraćem roku je potrebno organizovati glasanje o tom pitanju”, rekao je Erdogan.

b92

Đurđevdan – praznik sa najviše narodnih običaja

Previous article

Pula: Potonuo brod, iz mora spašeno 17 osoba

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti