Erdoan: Turci u Evropi, imajte po petoro djece, vi ste budućnost 106 Dijeljenje

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan pozvao je Turke koji žive u Evropi da umjesto po troje, imaju po petoro djece, poručivši milionskoj dijaspori da je “budućnost Evrope”, prenosi AFP.

Agencija navodi da su Turska i i Evropa u svađi pošto Njemačka i Holandija nisu dozvolile turskim ministrima da u tim zemljama održe mitinge za podršku proširenju Erdoanovih predsjedničkih ovlašćenja, o kojima će se državljani Turske izjasniti na referendumu narednog mjeseca.

“Odavde mogu da kažem mojim građanima, kažem mojoj braći i sestrama u Evropi… Školujte djecu u boljim školama, osigurajte da vam porodica živi u boljem kraju, vozite bolje automobile, živite u boljim kućama. Imajte po petoro djece, ne po troje. Vi ste budućnost Evrope. To je najbolji odgovor na nepristojnost koju pokazuju prema vama, na neprijateljstvo, na nepravde”, rekao je turski predsednik.

AFP podsjeća da je u Evropi nastanjeno oko 2,5 miliona državljana Turske koji mogu da glasaju na referendumu, a pored njih milioni ljudi koji žive u EU imaju turske korijene.

Erdoan, koji ima četvoro djece, ranio je pozivao žene u Turskoj da rađaju po najmanje troje djece kako bi se uvećala populacija.

tanjug