Erdoan potvrdio: Održaćemo predizborni skup u Sarajevu

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan potvrdio je da će održati predizborni skup u Sarajevu.

“U okruženju u kojem neke zemlje raspravljaju hoće li nam omogućiti kampanju, radije ćemo se povezati s našim građanima u Bosni i Hercegovini. Doći ćemo zajedno s našim građanima iz evropskih zemalja u dvoranu u Bosni “, rekao je Erdogan novinarima.

On je dodao da je uvjeren kako će turski državljani sigurno nastaviti kampanju u evropskim zemljama, odnosno u državama u kojim žive.

Hurriyet navodi da bi skup u Sarajevu trebao biti održan 20. maja, ali da još uvijek nije objavljena nikakva službena obavijest. Zanimljivo je što bosanskohercegovački organi vlasti uopšte nisu obaviješteni o Erdoanovim planovima.

Podsjećamo, 24. juna u Turskoj će biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori. Ovo će biti prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlaštenja predsjedniku. Međutim, veća ovlaštenja turskog predsjednika stupiće na snagu tek nakon predsjedničkih izbora.

Njemačke, austrijske i holandske vlasti ranije su zabranile turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove pravdajući to “zabrinutošću zbog javnog reda”.

(klix.ba)