EPP poručuje: Budućnost Zapadnog Balkana u EU

Evropska narodna partija sutra na svom kongresu usvaja rezoluciju u kojoj jednoglasno poručuje da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ta najveća i najuticajnija evropska stranačka grupacija, koja okuplja hrišćansko demokratske i liberalno konzervativne stranke, sutra bi tokom svog plenarnog kongresa na Malti trebalo da usvoji rezoluciju kojom se podržava evrointegracioni put Zapadnog Balkana.

U nacrtu teksta rezolucije, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da perspektiva pristupanja Zapadnog Balkana i budućnost zemalja regiona u EU imaju nepodjeljenu podršku Evropske narodne partije.

“Evrointegracioni proces bio je najuspješniji i najmoćniji EU instrument namijenjen za konsolidaciju demokratskih normi i principa, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije i dostizanje mira i stabilnosti. Ponavljamo i naglašavamo važnost činjenice da je EU Unija vrijednosti, normi i principa kojih se zemlje Zapadnog Balkana, koje nastoje da postanu dio evropske porodice, moraju pridržavati”, navodi se na početku teksta rezolucije EPP o Zapadnom Balkanu.

U nastavku teskta, Evropska narodna partija poziva članice i institucije EU da se više fokusiraju na region Zapadnog Balkana i načine konkretne korake u cilju primjene dogovorenog u Sarajevskoj deklaraciji, koja se odnosi na stvaranje zajedničkog tržišta u regionu.

“Više fokusa na regionalnom ekonomskom razvoju uticaće na smanjenje etničkih i prekograničnih sukoba kao i na smanjenje nezaposlenosti i siromaštva”, stoji u nacrtu testa rezolucije o kojoj bi sutra trebalo da se razgovara na plenarnom kongresu EPP.

Predstavnici Evropske narodne partije naglašavaju da se poseban značaj mora dati doprinosu koji zemlje Zapadnog Balkana imaju kada je riječ o zaštiti spoljnih granica EU.

Istovremeno, zemlje članice EU pozivaju se da “učine sve moguće” kako bi suzbile “negativnu i uznemirujuću” ulogu spoljnih aktera u regionu Zapadnog Balkana.

“Pozivamo EU institucije i članice EU da intenziviraju svoju podršku nacionalnim ili evropskim fondovima i projektima koji su namijenjeni ekonosmkom razvoju Zapadnog Balkana kako bi se smanjio povećani ekonomski i politički uticaj trećih zemalja”, stoji u nacrtu teksta rezolucije EPP, u koji je Tanjug imao uvid.

Sa druge strane, zemlje Zapadnog Balkana pozivaju se da ne izgube motivaciju i angažman neophodan za evropski pristupni proces. Region se poziva da nastavi za refomama, imajući u vidu “jasnu evropsku perspektivu i snažnu podršku EPP”.

U nacrtu rezolucije o Zapadnom Balkanu, Evropska narodna partija naglašava da se svaka država koja nastoji da uđe u EU mora ocjenjivati na osnovu istih kriterijuma i spostvenog zalaganja, kao i da brzina evropskog puta zavisi od kvaliteta i posvećenosti svake zemlje ponaosob neophodnim reformama.

Istovremeno, insistira se i na uzdržavanju od etničkih provokacija u regionu, osuđuje svakako provokativno i agresivno ponašanje, koje predstavlja prijetnju miru i stabilnosti.

U nacrtu teksta rezolucije Evropske narodne partije o Zapadnom Balkanu naglašava se da vraćanje na kontroverze iz prošlosti neće doprinijeti napretku, već samo ometanju evropskog puta u regionu.

Na kraju teksta, o kome će se sutra rasparavljati na kongresu Evropske narodne partije, a koji bi potom trebalo da bude usvojen u formi rezolucije, naglašava se važnost očuvanja multietničkog karaktera regiona Zapadnog Balkana, održanja dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i ponavlja da se suverenitet i integritet zemalja Zapadnog Balkna moraju poštovati, a da su bilo kakvi dalji pokušaji prekrajanja granica u regionu u potpunosti neprihvatljivi.

(Tanjug)