Dvogodišnjak iz Leskovca progovorio na engleskom

Dimitrije iz Leskovca ima dvije godine i svoje prve riječi izgovorio je na engleskom jeziku. Iako odlično razumije srpski, odbija da komunicira na maternjem jeziku pa su roditelji bili prinuđeni da potraže pomoć stručnjaka.

Za njega je crveno „red“, a umjesto zašto uvijek priupita „why?“, a mlijeko je „milk“.

Roditelji su shvatili da se suočavaju sa ozbiljnim problemom u komunikacijskom razvoju njihovog djeteta.

“Nije se odvajao od bebi-kanala koji emituju crtaće na engleskom jeziku. Ma koliko da smo u početku smatrali da nam je dijete napredno i inteligentno pa je naučilo strani jezik tako rano, shvatili smo da se suočavamo sa velikim problemom. I to jer sa svojim vršnjacima odbija da komunicira na srpskom, babe i dede, kada ga čuvaju, ne razumiju ni jednu jedinu riječ koju izgovori. Mi smo u čudu i strahu da će imati ozbiljnih problema u komunikaciji ako to ne spriječimo na vrijeme”, priča dvadesetšestogodišnja majka ovog mališana.

Stručnjaci iz Razvojnog savjetovališta leskovačkog Dečjeg dispanzera, kojima se ova porodica obratila za pomoć, savjetuju hitno „ukidanje“ takvih bebi-kanala i uključivanje djeteta u vršnjačke grupe, kao i što češću i prirodniju komunikaciju sa bebom u tom razvojnom periodu.

“Dijete treba obavezno da se uključi u vršnjačku grupu, pošalje u vrtić, zbog razvoja komunikacije i jezika i svakako se savjetuje isključivanje svih tih kanala sa crtanim filmovima na stranom jeziku”, kaže psiholog Razvojnog savetovališta Snežana Stojanović Plavšić.

Roditelji treba da budu zabrinuti zbog ovakve pojave, budući da one mogu biti biti simptom ozbiljnijih razvojnih poremećaja.

“Prije svega iz spektra autizma. Bez potrebe da zastrašujemo roditelje, treba im skrenuti pažnju na to da ako se te engleske riječi pojavljuju izolovano i ne služe komunikaciji, onda je to sigurno problem zbog koga se treba obratiti stručnjacima. Jedan od simptoma nekog od oblika autizma je da dijete ima problem u komunikaciji”, upozorava Stojanović Plavšić.

Roditelji na žalost to često ne primjećuju ili ne žele da prihvate.

“Ono što oni primjećuju jeste da njihovo dijete govori strani jezik i ponose se time. Ali ne primjećuju da njihovo dijete ima stereotipnu igru i ponašanje, da se njihovo dijete ne uklapa adekvatno u vršnjačku grupu i druge stvari koje su od suštinskog značaja zbog kojih oni moraju da se konsultuju sa specijalistima”, navodi ona.

(telegraf)