Duterte nakon EU i Americi “poslao srednji prst” (VIDEO)

Filipini još nisu spremni za nove vojne alijanse, ali će zbog sukoba sa SAD sarađivati sa Rusijom i Kinom da bi svijet postao mirnije mjesto.

duterte

– Međunarodna politika Filipina je patila međunarodnu politiku SAD. Zašto? Pa, bili smo španska kolonija više od 400 godina, a kada smo pali u ruke Amerikanaca oni su okupirali moju zemlju u periodu od 50 godina. Našu nezavisnost smo dobili kroz krvavu revoluciju i nekoliko masovnih ubistava, kada je ubijen jedan američki zvaničnik oni su masakrirali cijele gradove. Nikada im nije palo na pamet da upute izvinjenje – rekao je predsjednik Filipina Rodrigo Duterte.

Na pitanje da li misli da treba da bude zahvalan SAD što su Filipini dobili nezavisnost 1946. godine poslije japanske okupacije, rekao je da bi i Amerikancu rekao negativan odgovor.

– Pitao bih ga da li želi da budem zahvalan što su okupirali moju državu. Žao mi je, ja znam našu istoriju i i dalje me boli – kaže Duterte.

Mnogo kontroverzi su izazvali njegovi neumjesni komentari na račun odlazećeg američkog predsjednika Baraka Obame, ali ističe da je to rekao jer ne želi da mu bilo ko naređuje.

– Nedavno smo sa SAD razgovarali o kupovini oružja. Onda je jedan senator rekao da Filipini imaju istoriju kršenja ljudskih prava, kao i da će suspendovati te pregovore. Pa, dobro… Mi već imamo prijatelje. Dobre prijatelje. Nismo bili u dobrim odnosima sa Kinom, zbog mnogo pitanja, ali sam ja posjetio zemlje ASEAN saveza i predstavio sam se. Imali smo dobre razgovore, predsjednik Si Đinping je zaista dobar momak, ali nikada nismo govorili o vojnom savezništvu. Ranije sam razgovarao i sa ruskim premijerom Medvedevim. Rekao sam mu šta su naši problemi, ali i da ćemo preživjeti i bez ičega. Želio sam da mu kažem da želimo da budemo bliže Rusiji i Kini jer mi se ne sviđa to što nam se dešava. Amerikanci nas kritikuju i govore “ako ne uradite ovo, ako ne uradite ovo, mi ćemo ovo ili ono“. Da li znate da Amerikanci ne podliježu Međunarodnom krivičnom sudu? I onda se pojavi neko da mi prijeti suđenjem zbog vansudskih ubistava. Šta je to? Ako niste u tom društvu, zašto govorite o tome? Ne možete ni da definišete zločin, a prijetite mi. I onda ja kažem, hajde da vas vidim – istakao je Duterte.

Na konstataciju da to vjerovatno znači da Filipini idu ka savezništvu sa Kinom i Rusijom, prije nego sa SAD, rekao je da je stvorio određena prijateljstva.

– Ne želim da ga uvrijedim, ali sam primijetio da se Putin rijetko smije, a kada smo se posljednji put vidjeli, on mi je prišao i pozdravio se. Kada se sve završilo, nasmijajao mi se i rekao mi da me čeka u Rusiji. U razgovorima nikada nisam rekao Putinu da želim ovo ili ono. Rekao sam mu da želim da budemo prijatelji, da pokažemo svijetu da nismo limitirani na nekoliko moćnih država i da želim da razgovaram sa ostatkom svijeta jer smo svi mi suverene države. Mi sada ne možemo u vojni sporazum zbog dogovora koji je potpisan pedesetih godina, ali sam spreman na saradnju sa novim prijateljima, sa Kinom i Rusijom, da bismo smirili svijet. SAD su odlučile da obustave isporuku oružja, rekao sam im da imam prijatelja koji toga ima mnogo… – zaključio je Duterte.

SREDNJI PRST ZA EU
Predsjednik Duterte je na osudu koju mu je uputio Evropski parlament zbog “talasa vansudskih pogubljenja i ubistava na Filipinima” odgovorio psovkama.

– Vi to činite kako biste pokajali svoje grijehe – kazao je  Duterte uz psovke, u obraćanju lokalnim zvaničnicima u južnom gradu Davao iz kojeg potiče.

Duterte je posebno istakao Francusku i Veliku Britaniju i rekao da su članovi Evropskog parlamenta licemjeri čiji su preci iz kolonijalne ere ubili hiljade Arapa i pripadnika drugih naroda.

– A koga sam ja ubio? Ako uzmemo da je to tačno, 1.700 njih, ko su oni? Kriminalci. Vi to nazivate genocidom. Sada EU ima obraza da mene osuđuje. Je**** se! Ponavljam, je*** se” – urlao je Duterte i pokazao Evropskoj uniji srednji prst.

Izvor: Srpska Cafe