Đurđina ne slika selfije već turpija i vari metal

Umjesto da tvituje, šeruje, lajkuje i dijeli napućene selfije po društvenim mrežama, kao većina ovovremenskih djevojčica, Đurđina Čembić iz Ljeljenče, kao učenica trećeg razreda Tehničke škole “Mihajlo Pupin” u Bijeljini, u školskoj radionici testeriše, turpija i zavaruje komade metala i stvara nešto novo, korisno i upotrebljivo – metalne police za knjige, stolove, stalke za cvijeće…

Tehnička škola “Mihajlo Pupin” svake godine upiše oko hiljadu učenika na razna zanimanja, od mašinskog tehničara, elektrotehničara, informatičara do zanata metalske struke, varilaca, bravara, limara… Đurđina Čembić je jedina učenica, od hiljadu đaka, koja se odlučila za pravo muško zanimanje – za izučavanje bravarskog zanata.

– Ne mogu reći da je zanimanje bravara bio moj životni san, ali sticajem nekih okolnosti našla sam se tu, i kroz praksu, istinski zavoljela ovaj zanat. Na početku školovanja svi su bili skeptični, smatrali su da djevojka ne može podnijeti teret i sve ono što podrazumjeva rad u radionici. U odjeljenju imam 16 drugara koji su se na početku iščuđavali nad činjenicom da im “muški prosjek” kvari jedna djevojčica. Nisu me dugo prihvatali, ali sada smo jedan tim – priča Đurđina.

 

Za nju je ovo sada sasvim normalna stvar, ali šta će biti kasnije, i šta će u životu raditi, još ne zna.

– Profesor praktične nastave Živa Makrin kaže da sam farbanje metala pretvorila u umjetnost, a van škole, bavim se šminkanjem mojih drugarica i djevojaka koje žele da izgledaju ljepo i dotjerano za neku svečanost – kaže Đurđina.

Poslije tri godine školovanja, Đurđina kod kuće izuzetno kvalitetno ofarba metalnu ogradu, brusilicom naoštri alatke, zavari metalne predmete, uglača ih, oplemeni i uljepša. A, kad zatreba i da prijateljicama sakrije poneku boru, produži trepavice i osmjeh učini ljepšim, Đurđina je uvek tu.

– Baš tako bih i želela u budućnosti, da moj posao bude da sve oko sebe, i predmete i ljude, učinim lepšim – poručuje vrijedna učenica Đurđina Čembić.

(Novosti.rs)