Duraković: Jezivo je bilo gledati stampedo na Vučića

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je u intervjuu za RTS da se nije moglo procijeniti da će neko na dženazi napasti premijera Srbije Aleksandra Vučića i da bi narodi brzo došli do pomirenja kada im politika ne bi smetala.

durakovic1

Duraković kaže da se nije moglo očekivati da Vučić u Potočarima prođe s aplauzom, ali navodi da je dženaza dostojanstven religijski čin sa molitvom i da niko nije mogao da predvidi da će neko takav događaj iskoristiti i preokrenuti ga u drugom smjeru.

Prisjećajući tog trenutka, Duraković kaže da je bilo jezivo gledati “taj stampedo”.

“To bi bilo kao da je neko 1991. Aliju (Izetbegovića) doveo na Gazimestan, i prošetao ga kroz masu”, rekao je on.

Smatra da je šteta minimalna jer je, kako kaže, razumijevanja bilo na obje strane.

On ističe da je potrebno istinsko direktno pomirenje i podsjeća da je Vučić u Srbiji pokušao da napravi prvi korak i da je naišao na negodovanje “frakcije radikala”.

Duraković kaže da političari slušaju puls svog naroda i da moraju da donose teške odluke.

“Sada kažu ‘što ste pustili Vučića da dođe’. A koga ćemo pustiti? Mi sa Vučićem treba da se mirimo, a ne sa ‘Ženama u crnom’ ili Čedomirom Jovanovićem. Sa Vučićem i sa onim dijelom Srbije koji ima problem s tim”, rekao je Duraković.

Načelnik Srebrenice podsjeća i da je stao na Orićevu stranu kada je Orić bio uhapšen.

“Boljelo je kad ga nazivam herojem Srebrenice. A je li boljelo kada sam stao u odbranu Vučića? U tri godine mandata prošao sam toliko toga. Kad je trebalo za Nasera, tu sam. Kad je trebalo za Aleksandra, tu sam. Kad je trebalo Dodika primiti u memorijalni centar, tu sam. Svi Bošnjaci se sklanjaju, a znaju da je to put”, navodi Duraković.

Kada je u pitanju život u Srebrenici, Duraković smatra da su Srbi najmanje odgovorni i da su svi kolateralna šteta.

“Njima je najteže, osjetio sam da treba da stanem iza svih ljudi. To je moj princip”, kaže Duraković i ističe da narod želi da živi zajedno i da to i on želi, zbog svoje i sve ostale djece.

Duraković je poručio da vrijeme mora da donese baziranje istine na činjenicama, a ne da stalno stvaramo mitove, pa za 20 godina “ponovo da se koljemo”.

“Niko normalan nije za – kolji, ubij. Ne mogu više to da slušam. Haj’mo miru, ekonomiji. Neka svako čuva vjeru, tradiciju, kulturu, a pravdu za žrtve da poštujemo. To je proces koji će trajati, a kad-tad će doći”, smatra Duraković.