Dug Republike Srpske veći od pet milijardi maraka

Da bi održala dug u zakonskim okvirima privreda Srpske naredne godine moraće da raste tri odsto godišnje. Tako je bar Vlada predvidjela u novoj ekonomskoj politici jer je Srpska već sad dostigla zakonski prag zaduženosti od 60% bruto društvenog proizvoda.

ekonomista-ATV

Ekonomisti su izračunali da je svaki građanin u Srpskoj dužan oko četiri hiljade maraka. Po različitim osnovama Srpska duguje 5,3 milijarde maraka, a samo ove godine dug se povećao za skoro 300 miliona. U Vladi tvrde da svake godine više vraćaju nego što pozajmljuju, ali u praksi to ipak nije tako.

“Ako bi to tako bilo onda bi mi smanjivali ukupno zaduženje RS, a kao što vidimo iz tabele ono se ne smanjuje. I sa druge strane, ne možete vraćati manje nego što se zadužujete ako nemate suficit u budžetu. Dakle, moramo imati manje troškove nego izvorne prihode”, naglasio je ekonomista Zoran Pavlović.

U ministarstvu finansija pravdaju se lošim okolnostima u prethodnom periodu. Ipak podsjećaju da je dug Republike Srpske u zakonskim okvirima i da spadamo u manje zadužene ekonomije.

Povećanje zaduženja u 2015. godini rezultat je prije svega deprecijacije konvertibilne marke u odnosu na druge valute, te investicione aktivnosti Republike Srpske na sanaciji štete od poplava, ulaganje u zdravstveni i obrazovni sektor, stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica.

Da dug Srpske i nije tako alarmantan smatra i profesor ekonomskog fakulteta u Beogradu Vujo Vukmirica. Procjenjuje da će sa rastom privrede doći i više sredstava. Tri odsto godišnje, kako je planirala Vlada Srpske, u ekonomskoj politici za njega su realna očekivanja. Evropske i svjetske ekonomije idu putem oporavka, pa će, tvrdi, i nas povući sa sobom.

“Tako da se na neki način može očekivati povoljnija situacija i za privređivanje a samim tim i za otplatu dugova”, kazao je Vujo Vukmirica, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Ipak, projekcije ministarstva finansija propale su već nekoliko godina za redom. Iako se očekivao rast od 3-5 odsto godišnjem privreda je ostala na pragu recesije.

ATV