Druga strana Daytona: Šta su na pregovorima radili Izy, Slobo, Mo i ekipa

Biblioteka Billa Clintona, nekadašnjeg predsjednika SAD, objavila je hiljade dokumenata, između ostalog i onih Centralne obavještajne agencije SAD-a (CIA) sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

dejton-pregovori-bosna

Među tim dokumentima, između ostalog, su i oni u kojima se govori o ratu u BiH i pregovorima prije potpisivanja Daytonskog sporazuma. Kao što je poznato, Daytonski sporazum je postignut u Daytonu 21. novembra 1995., a potpisan je zvanično u Parizu 14. decembra 1995. godine.

U dokumentima u kojima Don Kerrick piše tadašnjem savjetniku za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Anthonyju Lakeu, između ostalog, vidi se i kako su se ponašali tadašnji lideri Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, Momčilo Krajišnik, Haris Silajdžić… i kako su ih agenti CIA-e nazivali.

Tako u dokumentima Aliju Izetbegovića oslovljavaju sa Izy, Slobodana Miloševića sa Slobo, Momčila Krajišnika sa Mo…

Kerrick, između ostalog, piše kako je tokom pregovora jedne noći Tuđman bio domaćin večera za Izyja i Slobu, kako su tokom večere bili prilično srdačni, za razliku od zvaničnih pregovora. Na početku dokumenta stoji kako je “Tuđman bio domaćin večere za svoju dvojicu amigosa (Izy i Slobo) u vojnom klubu”. Osim toga, navodi se i to da Izyjeva nemogućnost da se usaglasi sa svojom delegacijom prijetila neuspjehu pregovora.
Među dokumentima je i onaj kojeg je Richard Holbrooke poslao američkom državnom tajniku 14. novembra 1995. godine, a u kojem navodi da je bošnjačka strana ta koja izgleda poput “prijatelja koji testiraju strpljenje”, da je “Milošević često lagao u vezi sa činjenicama i mijenjao svoju poziciju nakon što smo mislili da smo nešto već zaključili”. U istom dokumentu za Tuđmana se navodi da je “postao kralj Daytona, naravno nakon što je Stobe preselio u Cleveland”.

U jednom od tih dokumenata Holbrooke navodi i to da je Tuđman navodio jednu stranu protiv druge te da su se jednog dana gotovo svi posvađali i nisu htjeli razgovarati jedni s drugima. Osim toga, navodi se i kako su svi željeli mir, ali nisu znali kako ga postići, odnosno nisu se mogli dogovoriti.

Zanimljiv je detalj i to da su jedne noći večerali pored vojnih aviona B-52 i Stealth F-117, gledajući u projektile Tomahawk. Chris Spirou se pobrinuo da dobiju jastoge iz Maine, stoji u jednoj Kerrickovoj zabilješci. Milošević je očito bio zvijezda večeri, jer se spominje da je svakog pojedinačno propitivao i zadirkivao.

“Mo (Krajišnik) je odveo Izyja i bosansku stranu u Louisville na fudbalsku utakmicu u subotu”, stoji u istom dokumentu.

dokument-deyton

(Trakavica.com / Izvor: Cazin.net)

Ad

You might also like

Komentariši