Drecun: Jasna poruka da će kosovsa vojska krenuti na sever KiM

Predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je najava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će vojska Kosova biti formirana ovog mjeseca i da će imati tri puka, od kojih jedan na sjeveru, znači najavu da “ta formacija ima planove za djelovanje protiv srpskog naroda na sjeveru Kosova”.

Drecun je za Radio Beograd 1 rekao da se to najavljuje upravo preko strukture kopnene vojske, ali je podsjetio i da u sadašnjim planovima kosovskih bezbjednosnih snaga postoji jedna brigada koja je namijenjena za brza reagovanja i čiji su planovi, zapravo, napravljeni tako da ona upadne u određenim trenucima na sjever Kosova.

” Zbog toga je potpuno opravdano što smatramo da će ta formacija maksimalno ugroziti bezbednost srpskog naroda, maksimalno destabilizovati međuetničke odnose i situaciju ne samo ma Kosovu i Metohiji, već i u regionu, ali to je nešto od čega neće odustati ni Albanci, ni SAD, ni Velika Britanija ni Nemačka”, rekao je on.

Na Srbiji je sada, zaključuje on, da vidi kako da odgovori na to.

Haradinaj je danas za prištinske medije najavio formiranje kosovske vojske i pojasnio da će ona imati tri puka, da će jedan biti smješten u Gnjilanu, jedan na jugu i jedan razmješten prema sjeveru.

“Sjever je treći po redu. Naša armija će imati i komandni vod. Neki će biti aktivni, a neki rezerva”, rekao je Haradinaj, za TV Klan.

On je pri tom dodao da kosovskoj vojsci ništa neće nedostajati:

“Nećemo imati podmornice ili nešto slično, jer nemamo more. Međutim, druge stvari koje se vojske tiču neće nedostajati”, zaključio je Haradinaj.

tanjug