FudbalSport

Drakonska kazna zbog ustaških povika na stadionima u Hrvatskoj

0

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) kaznila je Hrvatski fudbalski savez novčano sa 150.000 švajcarskih franaka i sa dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo bez gledalaca, zbog navijačkog veličanja ustaškog režima na prijateljskim utakmicama protiv Izraela i Mađarske u martu.

Hrvatska-navijaci

Ustaški poklič “Za dom spremni” sa tribina stadiona u Osijeku na utakmici protiv Mađarske “koštaće” Hrvatski fudbalski savez 150.000 švajcarskih franaka, a hrvatska reprezentacija će igrati bez gledalaca dvije zvanične utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, protiv Turske 5. septembra na Maksimiru i Finske 9. oktobra u Tampereu.

FIFA u obrazloženju kazne navodi da su se “dva slučaja diskriminišućih povika hrvatskih navijača čula na prijateljskim utakmicama Hrvatske protiv Izraela 23. i Mađarske 26. marta”.

Utakmici u Osijeku protiv Izraela prisustvovala je najviša državna delegacija – premijer Tihomir Orešković i ministar sporta Predrag Šustar.

“Zabavljeni razmjenom nježnosti sa predsjednikom Hrvatskog fudbalskog saveza Davorom Šukerom, ne samo da `nisu čuli` uzvike `Za dom spremni`, nego su i pohvalili atmosferu i navijanje, zbog kojeg je Hrvatska dobila rekordno visoku kaznu”, piše portal “Indeks”.

Iz Ciriha ističu da su FIFA i UEFA već kažnjavali Hrvatski fudbalski savez zbog sličnih nedjela.

Kazna koju je FIFA juče izrekla Hrvatskom fudbalskom savezu finansijski je najviša koju je taj savez dobio.

Do sada je “crni rekord” držala sankcija koju je izrakla UEFA zbog nacističke “svastike” na travnjaku splitskog Poljuda prošle godine tokom utakmice Hrvatska – Italija (1:1) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ove godine, kada je Hrvatski fudbalski savez kaženjen sa 100.000 evra, oduzimanjem jednog boda u kvalifikacionoj grupi, te igranjem bez publike na dvije sljedeće domaće utakmice u organizaciji UEFA.

 srna

Globalno zagrijavanje i visoke temperature Arape sele u BiH!

Previous article

Ivanić: Koalicioni partneri iz FBiH rade “iza leđa” Savezu za promjene

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Fudbal