Dragan Bogdanić: Ključ na sporna porodilišta!

Formirao sam komisiju koja sprovodi stručni nadzor u svim porodilištima, jer smo, nažalost, imali nekoliko neželjenih događaja u Gradišci i Doboju. A planiramo gašenje dva porodilišta, u Prnjavoru i Derventi, jer obavljaju porođaje a nemaju operacione sale, i onda, u slučajevima kada nešto krene po zlu, transportuju pacijente dalje, jer nemaju adekvatan kadar koji bi reagovao.

 

Ovo je samo jedan od konkretnih poteza koje, u intervjuu za “Novosti”, najavljuje Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

On je za naš list otkrio i šta podrazumeva plan uštede u zdravstvu, ukazao na goruće probleme i pozvao javnost na zajedničku borbu protiv korupcije.

* Najavili ste konkretne mere za stabilizaciju zdravstvenog sistema. Šta one podrazumevaju?

– S obzirom na to da se zdravstvo sada finansira samo iz doprinosa, moramo nastojati da tim novcem upravljamo racionalno, a jedan od načina je objedinjavanje i centralizacija nabavki. Fond zdravstvenog osiguranja je do sada sprovodio nabavke većine lekova i sanitetskog materijala za bolnice, a sada smo se opredelili da tako bude i za servis medicinske opreme. Znači, nastojimo da FZO objedini sredstva za sve zdravstvene ustanove, jer računamo da ćemo tako imati ujednačen kvalitet i najpovoljniju cenu.

* Najavili ste i uvođenje domova zdravlja u trezorski sitem. Šta to znači?

– Do kraja marta ćemo se opredeliti za jedan broj domova zdravlja koji su spremni za ovaj vid uštede. To znači da će novac doznačen od Fonda biti prosleđen za prevenciju i lečenje pacijenta, a ne da pojedine lokalne zajednice, s obzirom na to da upravljaju domovima zdravlja, samoinicijativno upravljaju i sredstvima u smislu zapošljavanja radnika i slično.

KORUPCIJA– Korupcija je problem o kojem mnogo više treba da se govori, da svi shvate, i oni koji daju i oni koji primaju mito, da su učesnici korupcije. To treba da postane javni problem, da se o njemu piše i govori, i da činimo sve da on bude iskorenjen koliko god je to moguće. – Liste čekanja moramo učiniti transparentnijim, moramo uvesti integrisani informacioni sistem kako bismo sačuvali integritet svakog pacijenta.

* Kako ocenjujete trenutni odnos opština prema domovima zdravlja?

– Zavisi od toga kakav je ko domaćin. Kao svetao primer navešću dom zdravlja u Derventi koji radi u pozitivnom kontinuitetu već duži niz godina, dok je dom u Modriči u ogromnim dugovima.

* Postoji li mogućnost da se domovi zdravlja opreme porođajnim salama kako žene iz manjih opština ne bi morale da putuju do bolnica?

– U ovom momentu to nije moguće. Međutim, imamo dobru putnu komunikaciju u većem delu Srpske. Sam porod je u 95 odsto slučajeva prirodan, dakle, ako sve ide svojim tokom i bez problema, moguće je obaviti ga uz asistenciju babice i u kućnim uslovima. Međutim, kada se porođaj iskomplikuje, a to je u onih pet-deset odsto slučajeva, potrebni su i oprema, i kadar, i prostor, tako da nije realno da domovi zdravlja imaju i ginekologe, anesteziologe, pedijatre i da to sve funkcioniše 24 sata. Polovična rešenja nisu rešenja.

* Koliko Ministarstvo ulaže u primarnu zdravstvenu zaštitu?

– Do sada je uloženo oko 20 miliona KM, i svedoci ste da svakog dana potpisujemo neke ugovore za rekonstrukciju domova zdravlja, gradnju i rekonstrukciju ambulanti porodične medicine, nabavku opreme. Jedini problem je nedostatak sanitetskih vozila koja se brzo troše, a o kojima rukovodioci zdravstvenih ustanova nisu vodili dovoljno računa. Ali u dogledno vreme i taj problem ćemo početi da rešavamo.

* Kolika su trenutno dugovanja u zdravstvu?

– Oko 400 miliona KM. Značajan deo je Fond zdravstvenog osiguranja već umanjio na osnovu kompenzacija, a reč je o 115 miliona. Mi sada radimo i sa Svetskom bankom, planiramo projekat koji će značiti sveobuhvatnu reformu.

KASINDOL TRN U OKU

* Kada će početi rekonstrukcija bolnice “Kasindol”?

– Nadam se da ćemo u narednih sedam-deset dana da raspišemo novi tender i javnu nabavku i očekujem da ovog puta neće biti propusta i žalbi koje će da prolongiraju početak radova. Ako sve bude išlo planiranom dinamikom, u naredna tri-četiri meseca radovi bi trebalo da počnu. Ovo je trenutno naš najveći problem.

Izvor: Večernje novosti