Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je na današnjoj vanrednoj sjedinici Zakon o radu koji je posljednjih sedmica izazvao velike polemike u Federaciji.

PARLAMENT

Zakon je usvojen sa 28 glasova za i tri protiv, a ranije su sa sjednice izašli delegati Naše stranke, SDP-a, SBB-a i Demokratske fronte.

U svom izlaganju prije glasanja o Prijedlogu zakona o radu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi, te da nam je liberalizam ponuđen kao nagrada.

“Ako ne bude usvojen zakon onda nema zapošljavanja i nema pristupnih fondova”, rekao je on.

Novalić je rekao kako su nam pristupni fondovi potrebni kako bi se usmjerili za zapošljavanje i razvoj zemlje. Ne usvajanje dovesti će samo da daljeg nastavka prakse postojanja privilegovanih koji žive na račun građana FBiH.

“Zakon nam treba zbog nas, ne zbog EU”, kazao je Novalić.

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH, je rekao da su pregovori o Zakonu o radu počeli u maju ove godine nakon sastanka s federalnim ministrom rada Milanom Mandilović.

“Tada nam je pružena prilika, kao i sindikatu da naprave kompromis i da će to Vlada prihvatiti”, istakao je Čengić, piše Klix.