Dolazi nam zima, topla i blaga

Pred nama je još jedna relativno topla zima. Meteorolozi najavljuju da će ne samo novembar i decembar, već i očekivano najhladniji januar, biti blaži nego lane.

01122-zima-topla-i-blaga

Ledene zime sa temperaturama 20 stepeni ispod nule, vjerovatno će nas, na sreću, zaobići. Stručnjaci, međutim, naglašavaju, da će svakako biti veoma hladnih perioda u toku zime, ali će u prosjeku biti blaga.

Po riječima Branka Bijelića iz Grupe za dugoročnu prognozu vremena Republičkog hidrometeorološkog Zavoda Srbije, gledano u cjelini, tokom novembra se očekuje prosječno toplo i prosječno suvo vrijeme, pišu “Večernje novosti”.

Vrijednost srednje novembarske dnevne temperature vazduha biće u intervalu od četvrtog do osmog podioka na Celzijusovoj skali. U planinskim predjelima očekivane su temperature od nula do četiri stepena.

Trenutne dugoročne meteorološke procjene kažu da će i decembar biti blag, topliji i prosječno vlažan mjesec. Ipak, decembarska suma padavina biće za 10 do 20 milimetara veća u odnosu na decembar 2015. godine.

“Topliji, blaži nego inače i prosječno vlažan biće i januar. Srednje januarske dnevne temperature vazduha imaće vrijednosti u intervalu od nula do četiri Celzijusa. U planinskim predjelima od minus četiri do dva stepena. Decembarska suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg prosjeka”, kaže Bijelić.

Po njegovim riječima, iako bi predstojeća zima trebalo da bude blaža od prošlogodišnje, očekivani su i hladni periodi. Dovoljno snijega za sankanje može se očekivati početkom januara.

(Novosti)