Dodik za Novosti: Zašto se Zukorlić plaši Banjaluke?

Muamer Zukorlić bi volio da kaže da Srbija treba da se odrekne Kosova, ali se plaši da bi neko u tom slučaju predložio – onda nam dajte Republiku Srpsku.

Zato i otvara priču kako je, navodno, opasno da se Banjaluka uključi u unutrašnji dijalog o KiM i preti nekakvim raspakivanjem regiona, rekao je za beogradske Novosti Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, odgovarajući na kritike lidera BDZ Sandžaka Muamera Zukorlića i bivšeg gradonačelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, koji su gotovo istovremeno optužili predsjednika RS za provokacije i “udar na teritorijalni integritet BiH”.

Na pitanje – da li očekuje da Banjaluka dobije poziv da se uključi u dijalog o Kosovu, Dodik kaže: – To je unutrašnja stvar Srbije. Stav RS je poznat: ne priznajemo nezavisnost Kosova, nismo dozvolili da ga prizna BiH, naša politika je čvrsta i u RS o tome postoji konsenzus. Naravno, uvijek ćemo pratiti zvaničnu politiku Srbije. Dodik dodaje da “apsolutno niko ne treba da sumnja da je Banjaluka zainteresovana kako će se riješiti pitanje Kosova”: – Srbi iz RS u svom duhovnom i mentalnom karakteru Kosovo doživljavaju isto kao što ga doživljava svaki Srbin. I Srbi na KiM veoma gledaju na RS i imaju osjećaj pripadništva i podrške.

Predsjednik Srpske kaže da ga je, iako je dugo u politici, veoma iznenadila bura koja se digla oko najavljene deklaracije o opstanku srpske nacije: – Srbi u zemljama regiona se suočavaju sa brojnim problemima i nije ugrožen samo naš jezik i kultura. Cilj deklaracije je da pozove zemlje u regionu da se poštuju sva prava Srba u skladu sa standardima i konvencijama EU i UN.

novosti.rs