Dodik: SNSD neće ući u Predstavnički dom dok tamo sjedi Džaferović

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik rekao je da poslanici SNSD-a neće prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pa ni kada na dnevnom redu bude zakon o akcizama, ističući da je ono što je bila obaveza Republike Srpske već urađeno.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će poslanici SNSD-a prisustvovati sjednici, Dodik je podsjetio da SNSD nije dio vlasti na nivou BiH, kao i da je to obaveza onih koji su na vlasti, a ne njihova.

“Ono što smo imali obavezu, mi smo na nivou Republike Srpske uradili, a obaveze koje su preuzeli zajednički nivo i Federacija BiH treba da urade, mi sa tim nemamo ništa. Ne idemo tamo jer parlamentom predsjedava čovjek koji je komandovao i omogućio postojanje ozloglašenog odreda `El mudžahedin` na prostoru zeničke regije”, naglasio je Dodik.

On smatra da je poniženje za srpski narod da takav čovjek (Šefik Džaferović) predsjedava parlamentom kojem daje legitimitet.

“Mi nismo bili ni na njegovom prvom predsjedavanju i tamo nećemo ući dok god on tamo sjedi“, dodao je Dodik.

On je potvrdio da poslanici SNSD-a neće prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zbog zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u kojima se navodi da je “potrebno da se postave neke tačke dnevnog reda, pa da se tek onda raspravlja”.

“Svo ovo vrijeme je pogrešno rađeno tako što je pokušano da se od BiH i njenih institucija naprave državne institucije, odnosno da se od Savjeta ministara napravi vlada, koji je pomoćni organ Predsjedništva. Ali kada svake sedmice imate sjednicu, ljudi olako pomisle da se oni bave nekim ozbiljnim poslom i da su neka vlada”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH nema vladu i zato odnos SNSD-a mora da bude trajan jer ako daju legitimitet takvim nastojanjima gube Republiku Srpsku.

“Za nas je ovdje primarna Republika Srpska, a sekundarna BiH. Mi smo u BiH zato što moramo, a ne zato što hoćemo. Ako nas BiH vrijeđa time što uputi tužbu protiv Srbije ili na bilo koji drugi način, samo dokazuje da to nije mjesto za nas i zato toj BiH ne treba dati legitimitet”, poručio je Dodik.

srna