Dodik pozvao opoziciju na razgovor

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da poštuje demokratsko pravo opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je najavila da će ponovo uputiti inicijativu za opoziv Vlade u formi interpelacije, ali da ih poziva da razgovaraju o važnim pitanjima i za Republiku Srpsku i za BiH.

Источно Сарајево – Милорад Додик

Dodik je, komentarišući navode opozicije da forma interpelacije podrazumijeva da se mora otvoriti rasprava u parlamentu o toj tački, naveo da se neće moći otvoriti jer oni nemaju većinu.

“Oni samo nastoje da održe temu i ništa drugo. To je njihovo pravo, ali definitivno, i danas i kada budu otvorili interpelaciju, pokazaće se da su oni dramatična manjina u Republici Srpskoj i da je to uzaludan proces. Bolje bi bilo da sjednemo i pokušamo da se dogovorimo o nekim važnim pitanjima u Republici Srpskoj i na nivou BiH”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je istakao da je dogovor o važnim pitanjima ono što je potrebno, a ne da se oživljavaju nemoguće stvari.

“Naravno da mogu da pokreću što žele, ali sve se sruši na tome da oni nemaju većinu. Danas je dramatično mali broj onih koji stoji iza te inicijative”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je vlast znala, još kada je formiran sadašnji saziv Narodne skupštine, da će opozicija svakodnevno pokušavati da promijeni vlast, te da to nije ništa novo.

“Danas je važan dan zato što je predsjednik Srbije /Aleksandar Vučić/položio zakletvu. To je ono što je važno i nama u Republici Srpskoj. Koliko nam je ta inicijativa opozicije važna, pokazuje to što smo svi mi danas ovdje – i predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, i predsjednik Vlade Željka Cvijanović, i ja. I oni ni u tim uslovima ne mogu ništa da urade”, naveo je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske nije danas razmatrala prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske jer većina poslanika nije podržala predloženi dnevni red, čime je sjednica okončana.

(Srna)