Dodik: Leđa mi više čuvaju neki zapadnjaci nego Putin

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Prvu TV da su Amerikanci odgovorni i za donošenje i za rušenje Dejtonskog sporazuma. Istakao je da njemu ništa ne znači to što je Vašington uveo sankcije njemu i istakao da će u narednom periodu pokušati to da objasni novoj američkoj administraciji.

Ocijenio je da njemu leđa više čuvaju neki zapadnjaci nego ruski predsjednik Vladimir Putin i rekao “da samo možemo da zamislimo o čemu je pričao sa njim u Moskvi”.

Prema njegovim riječima, do uvođenja sankcija ne bi ni došlo da nije dobio poziv da prisustvuje inauguraciji novog predsjednika SAD Donalda Trampa. “Obradovalo me je kad sam čuo Trampa da se neće obračunavati sa drugim svjetskim vladama. Što bi se Tramp obračunavao sa nama?

Mi poštujemo Dejtonski sporazum. Kažu da treba da poštujemo duh sporazuma, a mi poštujemo slovo Dejtonskog sporazuma. Nećete naći nijednu moju izjavu u kojoj kršim slovo Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik. Novinarki Neveni Madžarević je rekao da mediji nisu svjesni toga koje je mučenje kada američki zvaničnici vrše pritisak.

“Smatra se da smo mi niko i ništa, oni kao sila mogu sve da urade, mene su upozoravali na mnoge stvari, ali se nikada nisam na to osvrtao. Izvinite, postoji dostojanstvo koje ne može da se dovede u pitanje. Ne možete da kažete da BiH nema tročlano Predsjedništvo i da Republika Srpska promijeni naziv. I kad ja kažem neću, pitaju me šta hoću, ja kažem da hoću da idem kući, a oni kažu da ću vidjeti šta je snaga SAD. Ambasador SAD je tražio da se sruši crkva u Potočarima, ja sam rekao da neću, sutradan je došlo saopštenje da nisam kooperativan.

Nisam rušio džamije, neću da srušim i crkvu”, istakao je Dodik. Ocijenio je i da su “muslimani jedva dočekali sankcije SAD” prema njemu, istakao je i da je o tome razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, za koga je rekao da ima racionalan stav i da Srbija neće prihvatiti te sankcije. “Ne želim da budem problem ni za Srpsku ni za Srbiju. Imam mandat još dvije godine… Sa strane imate pritiske koliko dozvolite, problem Srba je to što smo davali veći značaj strancima od stvarnog značaja”, kaže Dodik. Istakao je i da će Donald Tramp sigurno raditi na tome da ojača Ameriku, a ne da oslabi, uz napomenu da poštuje Rusiju i činjenicu da dva, tri puta godišnje može da se sretne sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpsku interesuje stabilna i jaka Srbija, sa čijim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem ima odličnu saradnju.

Na pitanje koga bi rado vidio kao predsjedničkog kandidata u Srbiji, Dodik je za Televiziju “Prva” istakao da nema namjeru da se u to miješa, ali da ima potpuno pozitivnu percepciju o Vučiću i Nikoliću i onome što oni rade. “Smatram da je Nikolić, sa onim što je on učinio za Republiku Srpsku, jasno iskazao odnos prema Srpskoj. Takođe, i Vučić je svojim otvorenim radom na mnogim projektima pomogao da se oni i realizuju. Pet događaja iz nacionalne istorije zajedno praznujemo i to je nešto što nama odgovara, na čemu smo zahvalni rukovodstvu Srbije. To veoma cijenimo”, naglasio je Dodik. Dodik je istakao pozitivan doprinos Vučića i Nikolića kada je riječ o potrebama Repbulike Srpske i onome što ona jeste.

“U svakom slučaju, onaj koga predloži vladajuća partija /SNS/ je onaj ko će imati uspjeha i pobijediti na izborima u Srbiji”, smatra Dodik. “Republika Srpska nema međunarodno priznanje kao država, nema svoju stolicu u UN, a uspijevamo da dođemo do važnih ljudi. Juče se moje ime pojavilo u nekom članku u `NJujork tajmsu`. Naravno, sa aspekta sankcija, priča se o tome, a ja sam rekao – odlično neka se priča neka se samo pojavljuje ime Republike Srpske. Mislim da je veoma važno da Srpska bude prisutna”, naglasio je Dodik.

b92