Dodik: Ivanića ne vidim kao konkurenciju

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik, izjavio je da aktuelnog srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića i protivkandidata na predstojećim izborima, ne vidi kao konkurenciju.

Dodik je za Pink rekao da Republika Srpska nije podeljena u političkom smislu i da Ivanić vodi stranku (Partija demokratskog progresa) koja je na izborima dobila osam odsto podrške građana, dok je njegova stranka dobijala i do 40 odsto.

“Ne možemo govoti o podijeljenosti, cijela opozicija nema dovoljnu podršku kao stranka koju vodim”, rekao je Dodik i dodao da je jedini dva puta biran na neposrednim izborima za predsjednika i da predstavlja volju naroda.

“Ne doživljavam Ivanića kao konkurenciju”, istakao je Dodik.

Naveo je i da već godinama pokušava da ospori koncept urušavanja Republike Srpske, dok Ivanić šalje poruku zapadu da je za razgovor, ali do sada zapravo nikada nije imao nikakvu odgovornost.

Dodik je dodao i da je njegova stranka pobjeđivala u sedam izobrnih ciklus posljednjih 13 godina iste ljude koji se svaki put vraćaju na političku scenu.

Predsednik RS je istakao i da se Rusija ne miješa u izbore, ističući da je mnoge zapadne zemlje zahvatila antiruska histerija, koju u BiH prihvataju Bošnjaci i Hrvati.

On je odbacio navode i da se Srbija miješa u predstojeće izbore, ističući da je normalno da RS sarađuje sa Srbijom, te da je u posljednje dvije godine bio u Beogradu stotinu puta, a u Sarajevu samo dva puta.

Komentarišući scenarije po kojima će poslije izbora biti protesta protiv izbornih rezultata, Dodik je rekao da narod u RS nije toliko naivan jer je prošao kroz daleko teže situacije.

Dodik je rekao i da će, ukoliko postane član Predsjedništva BiH, živjeti u Banjaluci i imati kancelariju u Republici Srpskoj.

Kaže i da ima izvjesnih razlika sa politikom Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali da su saglasni oko bazičnih stvari.

tanjug