Dodik: BiH sve više liči na islamsku državu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga odluka Univerziteta u Sarajevu da se petkom u vrijeme muslimanske molitve ne zakazuju predavanja i ispiti za studente podsjeća na protjerivanje Djeda Mraza iz sarajevskih vrtića i ocijenio da BiH sve više liči na islamsku državu.

“Mene ništa ne iznenađuje, kao što je donesena prije neki dan odluka da se za vrijeme Nove godine neće točiti alkohol u Sarajevu ili kada su prije nekoliko godina protjerali Djeda Mraza iz Sarajeva ili to čine još uvijek u nekim institucijama. Dakle, ništa tu nije novo”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je ocijenio da je najnovija odluka dio jednog šireg koncepta koji mnogi neće da vide, a to je potupna islamizacija BiH. Dodik kaže da je univerzitet javna institucija i da ne treba uvoditi u nastavu određena vjerska obilježavanja.

On je dodao da ovaj postupak nije ništa novo i istakao da sada u Sarajevu čak i parlament prekida rad u vrijeme islamske molitve i pravi se pauza da bi se poslanici molili.

“To sve više liči na islamsku državu, šta da radite”, naveo je Dodik. Senat Univerziteta Sarajevo usvojio je inicijativu Studentskog parlamenta o neodržavanju predavanja i ispitnih rokova na fakultetima tog univerziteta petkom zbog islamske molitve džuma-namaza.

srna