Dodik: 1. mart nikada neće biti praznik za Srbe

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je 1. mart provokacija i uvreda, te da taj datum za Srbe nije praznik, niti će ikada biti.

“Za Srbe je to bio crni dan, jer je na Baščaršiji ubijen srpski svat. Crn je dan jer se našao neko da puca na svatove i ubije srpskog svata. Prvi mart znači i poruku drugima da moraju da prihvate majorizaciju i tutorstvo i da je mišljenje samo jedne strane, onako kako oni to žele, tačno”, rekao je Dodik na pitanje Srne da prokomentariše obilježavanje 1. marta koji se u dijelu Federacije BiH (FBiH) slavi kao dan nezavisnosti BiH.

On je naglasio da upravo zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za reviziju presude po tužbi protiv Srbije najslikovitije govori o tim namjerama.

“Srbi iz tadašnje BiH nisu bili za njeno izdvajanje iz Jugoslavije i srpski narod nije učestvovao na referendumu o samostalnosti i nezavisnosti BiH održanom 1992. godine, a politički predstavnici srpskog naroda nikada nisu dali niti će dati saglasnost da se 1. mart proglasi bilo kakvim danom u BiH”, poručio je predsjednik Srpske.

On je naglasio da je taj uporni pokušaj nametanja koji dolazi iz Sarajeva dokaz da BiH kao takva ne može da egzistira i da opstane.

“Republika Srpska će nastaviti da slavi svoje praznike, ali ne želi da joj neko nameće tuđe, pogotovo ne Bakir Izetbegović i njegovi istomišljenici koji vrše ‘talibanizaciju’ politike u BiH”, naglasio je predsjednik Republike.

(Srna)