Dobro je imati tvrdoglavo dijete?

…bar na duže staze, kažu istraživanja.

Prije nekoliko godina, u prvom razredu osnovne škole, učiteljica je poslala moje dijete u ćošak, dok ne shvati šta je pogrešno uradila i dok ne bude spremna da o tome priča i da se izvine. Bila je u ćošku za vrijeme časa, pa za vrijeme odmora, pa i za vrijeme drugog časa.. do velikog odmora. Učiteljica je bila iznenađena njenom odlučnošću.

Ja? Ja baš i nisam.

Stubborn Child
Njena baka me uvjeravala:”Dobro je da je tvrdoglava. To su oni koji ne prate svoje drugove u svaku nevolju u srednjoj školi.” To me baš nije smirilo, a pogotovo nije pomoglo kada je to malo ljuto stvorenje počelo da izražava svoje mišljenje oko svake sitnice. Od odjeće pa do vremena kada se ide u krevet.

Nova istraživanja, ipak, pokazuju da je baka bila u pravu. Jedno od poslednjih istraživanja, koje je pratilo učenike od njihovih poslednjih tinejdžerskih godina pa do vremena kada su već odrasli ljudi, pokazalo je da klinci koji povremeno krše pravila ili se na drugi način suprotstavljaju roditeljima, nerijetko imaju više uspjeh,a i odrastaju u uspješne odrasle ljude.

Djeca između 8 i 12 godina su evaluirana kako bi se utvrdile njihove nekognitivne osobine kao što su: akademske odgovornosti, njihova prava kao i otpor i inat. Četrdeset godina kasnije, naučnici su se vratili da vide gdje su ti klinci sada, šta rade, čime se bave, dokle su stigli sa životom, karijerama. Ono što im je zapalo za oko je da su oni koji su se najviše svađali sa roditeljima i najviše borili za neku svoju pravdu, danas bogati i uspješni..

Moja curica će da bude uspješna!

 

Nažalost, studija ne objašnjava gdje je ta čvrsta veza između “ratoborne omladine” i njihovog uspjeha u kasnijem stadijumu života. Ipak, ono što studija objašnjava je da su takva djeca borbenija u učionici i da se ne boje konkurencije, već se otvoreno bore za svoje stavove. To vodi do visokog nivoa aktivnosti a tim i do boljih ocjena. Kao što su zahtjevni u učionici, tako su kasnije zahtjevni i kada pregovaraju o poslovima, o plati itd. Spremniji su da se bore za svoje finansijske interese, čak i ako to znači da nerviraju drugare u školi ili kasnije, kolege na poslu.

Ipak, autori ne mogu a da se ne osvrnu i na mogući negativan razlog svega toga. Ovi mladi revolucionari su u stanju da urade i nešto što nije ispravno, kako bi obezbijedili sebi ono što su zamislili.

Kako onda da znate da li vaše dijete ima snažnu volju?

Klinci sa snažnom voljom imaju snažne reakcije i boriće se za svoja prava i kada to vama izgleda nelogično. Idu za onim što žele, i ne pitaju za cijenu.

 

Pa, da li je onda baka bila u pravu? Da li je dobro što je tvrdoglava?

Istina je da će klinci koji imaju snažan karakter prije uraditi ono što je u redu, nego što će raditi sve što im drugari rade. Ukoliko ih motivišete kao roditelji, i usmjerite tu energiju u pozitivnom pravcu, ovi klinci će raditi ono što je dobro i pravedno, pa makar to značilo da će biti sami u tome, protiv svih.

Ovo sve meni zvuči sjajno. Ko ne bi volio da mu dijete izraste u vođu, lidera, motivatora, koji će mami kupiti kuću na moru? Ali kako doći odavde, tamo? Kako izbjeći trošenje srednjoškolskih godina boreći se sa djetetom koje je odlučno da pobijedi u svakoj raspravi?

Na isti način na koji se nosite sa svakom konfliktnom situacijom: držite linije komunikacije otvorenim. Slušate ih. Pitate ih da vam detaljno objasne svoje gledište. Možda zaista izgubite pokoju bitku, ako ga pustite da vam iznese svoju logiku po tom pitanju. A u krajnjem slučaju, pregovarajte.

Možete pokušati i da im pustite da osvoje koji poen, da ostanu jedan vikend kasnije u gradu, dok god se određeni uslovi, prethodno dogovoreni, poštuju. Ako ne, neka osjete posljedice nepoštovanja dogovora.

Teško je pregovarati sa budućim advokatom koji je trenutno visok 140 cm, i s vremena na vrijeme se tako iznerviram, da mi zaista dođe da upotrijebim svoj najjači argument: “Ja sam mama, i biće kako ja kažem”!

Bar znam na koga mi je dijete.

 

D.G/Prnjavorski.net