”Djevojka sa krilima” Motivator, borac, umjetnik, optimista i ko zna šta još!

Igrom slučaja na takmičenju u Street Workout-u koje se održavalo u Novom Sadu prošli vikend upoznao sam djevojku koja me ostavila bez riječi. Njena volja, upornost, optimizam i hrabrost kao da su zračili iz nje.

 


Vjerovali ili ne, ona je slikar, sportista, student i jedan veliki ČOVJEK.
Nisam mogao da se suzdržim pa sam je pitao da uradimo kratki intervju kako bih mogao da pokažem mnogim ljudima šta znači ustvari riječ VOLJA.

Predstavi nam se i reci čime se baviš?

Zovem se Dejana Bačko , rođena sam 09.12.1994. godine u Novom Sadu bez gornjih ekstremiteta. Od svoje 9 godine sam najmlađi član udruženja WDMFK ( slikari koji slikaju ustima i nogama ) . Završila sam srednju školu za dizajn ” Bogdan Šuput ” u Novom Sadu. Student sam Akademije umetnosti u klasi profesora Dragana Matića . Pored toga, imala sam 12 samostalnih izložbi  i uradila sam preko 500 radova. Među tim radovima su se pojavili portreti Novaka Đokovica , koji mi je inače idol..

Koliko dugo se baviš slikanjem i parataekwondo-om?

 

Treniram taekwondo u klubu ” Gitros ” kod trenera Aleksandra Andreevskog.

14.08.2016 godine je postala državna prvakinja u para taekwondo-u

16.09.2016 godine je postala vicešampion Evrope u para taekwondo-u

19.02.2017 godine je  odbranila svoju titulu na državnom prvenstvu Srbije u para tekwondo-u

Izabrana je za sportistu godine u Backoj Palanci.

Nedavno je osvojila  prvo mjesto u disciplini pištolj cucnjevi(čučnjevi na jednoj nozi) na  4. humanitarnom BarStrong takmičenju u Novom Sadu .

Slikanjem se bavim 17 godina.. Prvi rad koji sam nacrtala bio je sa 5 godina, i tako je sve počelo. Kao mala sam govorila da ću biti slikarka i eto sad sam student Akademije umetnosti..

Pre tekvandoa sam trenirala savate boks u Bačkoj Palanci gde sam pre živela, kada sam se preselila u Novi Sad prešla sam u drugi klub gde trenira Goran Bajsanski ali to je kratko trajalo , jer sam želela da treniram tekvondo ali nisam imala prilike. Jedan dan sam sela za kompjuter i tražila po internetu da vidim da li ima u Novom Sadu neki klub gde se trenira tekvondo i na kraju sam nasla na fejsu klub ” Gitros ” i poslala sam zahtev Aleksandru Andreevskom i prošlo je tu neko vreme , on je poslao meni poruku , ali u medju vremenu sam ja napravila novi profil i ugasila stari… Prošlo je dosta vremena i ja slučajno uđem na stari  profil i vidim poruku od njega i stupim u kontakt sa njim, pozvao me na piće da se upoznamo , pitao me da li želim da treniram tekvondo i rekla sam mu da želim i tako je sve počelo , krenula sam da treniram  , svi su me prihvatili , svi smo kao jedna velika porodica.. I za kratko vreme sam postala Državna prvakinja i vice šampion Evrope  i ove godine sam odbranila svoju titulu na državnom prvenstvu Srbije u paratekvandou. Ali to je sve zahvaljujući mom treneru , jer me naučio , bodrio me , bio je tu uz mene.. Uskoro će godinu dana otkako treniram tekvondo. Sada se pripremamo za takmičenje
‘African para taekwondo open Kigali-Rwanda’ koje ce se održati prvog Aprila, posle toga imamo evropsko takmičenje u Rusiji u septembru i svetsko takmičenje u oktobru u Londonu…

 

Koji je tvoj najveći uspjeh do sada?

Moj najveći uspeh je što sam postala student Akademije umetnosti i to što sam postala po drugi put državna prvakinja i vice šampion evrope… Ali ne bi bilo tog uspeha da nisam toliki borac kaže ona.

  

Kako sebe vidiš u budućnosti?

Sebe u buducnosti vidim kao jednu slikarku i dobrog sportistu , cilj mi je da odem na paraolimpijske igre u Tokyo 2020 godine..

 

Tvoja poruka za mlade ljude koji čitaju ovaj članak?

Poruka za kraj hmm, želim mladima  koji ovo čitaju da imaju veliku volju jer  bez volje nema ništa, budite svoji, budite najbolji sto možete. Djela su važnija od reči , zato ućutkajte one koji govore da se nešto ne može. Koristite osmeh da promenite svet, ne dajte da svet promeni vaš osmeh.

Dejanu Bačko intervjuisao Dejan Ignjić, Doboj