Dječak slomio ruku, pa preminuo nakon nekoliko dana

Dječak Radenko Nikodinović (8) iz mjesta Kozjak kod Loznice, u nedjelju 2. oktobra ove godine pao je sa tobogana i u lozničku bolnicu “Milenko Marin” je primljen sa otvorenim prelomom lijeve ruke. Ortoped je, kako tvrdi njegov otac, stavio dječaku gips i poslao ga kući, uvjeravajući ih da je sve u redu. Međutim, stanje se zakomplikovalo, a dječak je poslat u Beograd, gdje je preminuo.

institut-vukan-cupic

“Ne znam šta da kažem, ode mi dijete, kao da ga je neko sa stola odnio. Kada je pao sa tobogana u prošlu nedjelju, odveo sam ga u bolnicu, ortoped mu je stavio gips, a to ne bi smjelo, jer je bila otvorena rana. Kažem, ipak doktor najbolje zna, sutradan mi dijete dobije temperaturu, ja ga odvedem kod pedijatra, ona kaže to je normalno zbog preloma. Drugi dan, temperatura ne spada, prsti počeli da mu otiču, ja ga ponovo odvedem na kontrolu, on kaže sve je u redu. Kada su vidjeli u srijedu da situacija postaje opasna, hitno ga pošalju u Beograd na Institut za zaštitu majke i djeteta, gdje su ga operisali”, počinje priču za Telegraf, dječakov otac Milan Nikodijević.

On, takođe, navodi da su mu u lozničkoj bolnici rekli da je on kriv, jer je odbio hospitalizaciju djeteta.

“Zar bih ja odbio da ostavim svoje dijete u bolnici, ako doktor kaže da mora da ostane? Niko nije pomenuo ostanak u bolnici ni meni ni suprugi. Ortoped mu je stavio gips, a kada je vidio da se stvar komplikuje, rekao je meni da kažem u Beogradu da je dijete sve vrijeme bilo u redu. Zar bih ja za moje dijete lagao kakva je situacija”, potresno priča nesrećni otac.

Nakon što je dječak primljen u Institut u Beogradu, ljekari su dali sve od sebe da ga spasu – uradili su mu tri operacije, stvar se zakomplikovala jer je infekcija počela da se širi. Razmatrano je čak i da mu amputiraju ruku, ali je infekcija otišla na pluća.

“Pitao sam doktore koliko je opasna ta infekcija, rekli su mi da će dati sve do sebe. Zadnja operacija mom sinu Radenku obavljena je u petak, doktori su mi rekli da dođem sutradan. Kada sam došao juče ujutru u Institut, rekli su mi da nemaju dobre vijesti, da se stanje dječaka pogoršalo i da je nastupila sepsa. Moje dijete je umrlo u subotu u 15 do 10 ujutru. Dan prije nego što će umrijeti, tačnije u petak, u Institutu se pojavio i doktor koji mu je stavio gips, moja žena Zorica ga je vidjela. Vjerovatno je došao da izvidi kakva je situacija”, rekao je otac Milan.

On se zahvaljuje ljekarima u Beogradu, koji su učinili sve za njegovog sina, ali neće ostati nijem i bespomoćan na gubitak sina.

“Pristao sam na sudsko vještačenje, radi se obdukcija, tjeraću krivca dok sam živ. Meni ne trebaju pare, dijete mi nikakva naknada neće vratiti, ja radim ovo zbog ostale djece, da se ono što se meni dogodilo ne desi i drugome”, priča Milan.

On navodi da je dječak bio “čudo od djeteta”, hiperaktivan, veseo, i da ga je cijela Loznica znala.

“Moje dijete je plivalo sa tri godine, vozio rolere, ma čudo je bio. On jeste kriv što se peo na tobogan, ali ovo ljekari da urade meni i mom sinu, i porodici, ne mogu da shvatim”, završava priču nesrećni otac koji je obećao da neće biti miran dok krivac ne bude kažnjen.

Isto potvrđuje i rođak porodice Nikodijević, koji je želio da ostane anoniman. Za cijelu situaciju krivi nadležne u lozničkoj bolnici, koji nisu liječili dijete kako treba, a kada se dogodila tragedija, svi mudro ćute.

U čitavoj Loznici se podigla velika prašina povodom ovog slučaja. Lozničani su se digli na noge, žele da pravda bude zadovoljena i da krivac bude kažnjen.

Kako se saznaje, u toku noći su prozori na bolnici razbijeni.

Iz lozničke bolnice tvrde da će se sutra pokrenuti ispitivanje povodom tragedije u kojoj je nastradao osmogodišnji Radenko.

“Sve što mogu da kažem kao otac, kao ljekar i kao čovjek jeste da mi je jako žao zbog toga što se desilo. Moje iskreno saučešće porodici. a već sutra će početi ispitivanje okolnosti pod kojima je došlo do tragičnih posljedica. Prikupiće se sva dokumentacija, istorija bolesti pacijenta, osnovaće se stručna komisija koja će odlučivati u konkretnom slučaju. Mi ne bježimo od krivice, svako ko je kriv, treba i da odgovara, ali prije toga treba da utvrdimo ko je pravi krivac, a ne da čovjeka stavljamo odmah na stub srama”, rekao je za Telegraf pomoćnik direktora opšte bolnice u Loznici za opšta pitanja, Milan Todorović, koji kaže da ga je o slučaju obavijestio Zoran Kovačević, pomoćnik direktora za hirurške intervencije.

večernje novosti