Djeca će moći da nose pištolje: Mlađi od 14 godina uskoro bi ulicama Ajove mogli ići naoružani

Djeca svih uzrasta u Ajovi bi uskoro mogla da polože svoje igračke oružje dobiju mogućnost da koriste prave pištolje, ukoliko ova inicijativa prođe državni Predstavnički dom.

20160226174256_356363

Ova mjera je odobrena u utorak a njom je omogućeno djeci od 14 ili mlađoj manje da imaju “pištolj, revolver ili municiju” pod nadzorom roditelja. Ona je sada na razmatranju u državnom Senatu. “Nama ne treba milicija sastavljena od djece” izjavila je Kirsten Runing Markvart, jedna od demokrata koja se protivi ovoj inicijativi u američkom Senatu.

Međutim, iniciijativu su pokrenuli republikanci odnosno senator Džejk Highfil koji je rekao da je zakon napravljen zbog roditelja da bi ispravio “nepravdu u Ajovi” zbog zakona kojim se sada zabranjuje djeci od 14 ili mlađoj da rukuju pištoljem. On je rekao da će njegova mjera regulisati zakonski upotrebu oružja od strane djece, a koji ne mora biti pod roditeljskim nadzorom.

“Dozvolite da nauče u mladosti da je rukovanje pištoljem jedna od najvažnijih stvari koju morate znati”, rekao je Highfil za Vašington post. Roditelj bi, istakao je on, morao biti star najmanje 21 godinu i moraće da ima “vizuelni i verbalni kontakt” sa naoružanim detetom.

Ovaj zakon izazvao je veliku polemiku čak i među republikancima pa su se mnogi od njih protivili njegovom usvajanju.

kurir.rs