NovostiRS/BiH

Direktor sam sebi mimo zakona povećavao platu

0

Sreten Ilić, direktor i jedini zaposleni u Vazduhoplovnom servisu RS, protivzakonito je za 80 odsto uvećao svoju bruto platu, koja nakon uvećanja iznosi 7.143 marke na mjesečnom nivou, navedeno je u revizorskom izvještaju poslovanja Servisa, u kojem je iskazano mišljenje s rezervom.

ilic

“Uvećanje osnovne plate direktoru, koji istovremeno obavlja poslove pilota i kapetana posade aviona, izvršeno je prema Odluci o utvrđivanju iznosa letačkog dodatka za posadu vazduhoplova, što nije u skladu sa članom 19. stav 1. Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS”, istaknuto je u izvještaju.

U izvještaju, koji se odnosi na 2014. godinu, navedeno je da su obaveze za Ilićevu neto platu 4.246 maraka, porez 450 maraka i doprinos u iznosu od 2.447 maraka.

Revizori su, takođe, konstatovali da je ostalih šest izvršilaca angažovano po ugovoru o djelu i podsjetili da je direktor dužan usvojiti pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, uz saglasnost Vlade RS. Istakli su, naime, da troškovi bruto naknada za rad van radnog odnosa čine naknade za pet izvršilaca ugovora o djelu u zemlji u ukupnom iznosu od 8.316 maraka mjesečno i jednog izvršioca stranog državljanina u iznosu od 1.800 evra mjesečno, koji obavlja poslove “međunarodni standardi kontrole kvaliteta u oblasti vazduhoplovstva”.

Takođe, konstatovano je da Odluka o iznosu letačkog dodatka za posadu vazduhoplova i Pravilnik o naknadama za posebne uslove rada letačke posade nisu usklađeni sa članom 19. stav 1. Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS, a ni dnevnice prilikom letova se ne isplaćuju prema važećim propisima.

“Rashodi za stručne usluge, iskazani u iznosu od 192.866 maraka, viši su za 12,13 odsto u odnosu na rebalans budžeta, a čine ih troškovi za usluge osiguranja 16.649 maraka, usluge informisanja i medija, pravne i administrativne usluge 1.918 maraka, kompjuterske usluge 1.171 maraka, obrazovne i edukativne usluge 5.379 maraka i ostale stručne usluge u iznosu od 167.749 maraka”, navodi se u izvještaju.

Osim u vezi s troškovima, revizori su iznijeli primjedbu da stari avion Vlade RS, koji se od decembra prošle godine nalazi u Mahovljanima, nije uknjižen u Vazduhoplovni servis, niti je preuzeta knjigovodstvena dokumentacija iz preduzeća “Sky Srpska”, koje je likvidirano. Istakli su i da avion, iako tehnički ispravan, nema dozvolu za letenje, koju izdaje Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Ilić je za “Nezavisne” rekao da će se o revizorskim preporukama izjasniti danas, nakon što detaljno prouči izvještaj.

 

Rolan Garos: Vladarke iz sjenke FOTO

Previous article

24 ČASA U PRNJAVORU: Najava planskih isključenja struje

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti