Dijeta za ljenčuge: Pet trikova uz koje je lako smršati

Proces mršavljenja ne događa se preko noći, a rigorozne dijete prava su muka zbog koje većina odustaje od svog nauma – skinuti višak kilograma. Postoje svakodnevne sitnice koje nam itekako mogu pomoći da napravimo rez i konačno krenemo u akciju mršavljenja bez ikakvog teškog odricanja.

hrana
Želite li smršaviti, prvo što morate učiniti je pokrenuti tijelo. Najbolji i najlakši način je hodanje i to barem 15 minuta dnevno.

No, kako bi smršavili važno je napraviti i promjene u svakodnevnim navikama i prehrani. To ne znači da se morate odreći deserta ili omiljene hrane, već da ‘prvarite’ žudnju i potrebe i lukavo krenete u akciju.

1. Strpljenje je vrlina

Osjećaj gladi može se ‘ubiti’ na razne načine, a jedan od njih je brzina kojom jedete. Što brže jedete to će osjećaj gladi biti utažena kasnije.

Dakle, zalogaj po zalogaj uz temeljito žvakanje i osjećaj sitosti ćete osjetiti dvostruko brže. Prisilite se, te nakon svakog zalogaja odložite escajg te zastanite sve dok hrana potpuno nestane iz usne šupljine.

2. Siti, a ne puni

Kako bi ostali fit ili pak izgubili pokoji kilogram viška ne morate žrtvovati omiljeni desert ili jelo, već napraviti rez prije nego napunite tanjir. Stručnjaci objašnjavaju kako je najlakši put do željene kilaže količina.

Pokušajte smanjiti porcije i stati s jelom čim osjetite da ste ‘ubili’ osjećaj gladi. Stručnjaci ističu kako se nećete udebljati od hrane koju jedete već do količine koju pojedete.

3. Prevare za želudac

Najstariji i najučinkovitiji trik uz kojeg ćete svaki obrok nesvjesno prepoloviti je predjelo. Naime supa ili salata prije jela čudotvorno je oružje protiv prejedanja.

Prije nego ‘navalite’ na omiljeno jelo pojedite pun tanjir supe ili svježe salate te potom krenite na glavno jelo. Supa i salata će vas dobro zasititi te ćete dokazano pojesti barem trećinu manje hrane.
Ako niste pripremili predjelo, prisilite se i netom prije obroka iskapite punu čašu vode.

4. Kruh, desert ili piće

Hrana od koje se najviše debljamo je prepuna praznih kalorija koje obožavamo. Glavni krivci su hljeb, slatkiši i pića koja sadrže veću količinu šećera.

No to ne znači da morate izbaciti sva tri ‘poroka’, već da odaberete samo jedan. Dakle, ako posegnete za kriškom hljeba, preskočite desert i popijte vode ili pak ako ne možete odoljeti kolaču, zaboravite na kruh i sok…

5. Nema preskakanja!

Najgora stvar koju možete napraviti je preskočiti obrok. Tek tada ćete osjetiti snažnu glad i žudnju za hranom što će vas natjerati da se tokom idućeg obroka dobro ‘napucate’ hranom.

S obzirom da ste smanjili porcije, svaki put kada osjetite glad gricnite nešto. Ne dozvolite da se mala glad pretvori u opasnu žudnju za hranom.

Dnevnik

Ad

You might also like

Komentariši