DERVENTA privlačna investitorima

Šezdeset pet hiljada evra stiglo je iz Italije za gradnju kanala koji prikuplja oborinske vode i štiti 15 preduzeća. Sa 6o hiljada evra isti investitor omogućio je hladnjaču za skladištenje voća.

vlcsnap-2016-02-16-20h23m08s168

“Ovaj sistem će biti u funkciji svih poljoprivrednih proizvođača sa područja lokalne zajednice“, rekao je direktor poljoprivredne zadruge Rajko Kulaga.

Posljednji projekti tek su dio dvanaest godina duge saradnje loklane zajednica sa Italijanima. Rezultat te saradnje su i nova, radna mjesta.

Derventa ima deset fabrika čiji su vlasnici Italijani. Zapošljavaju oko sedam stotina radnika.
Uglavnom je to obućarska djelatnost, a iz jednog od pogona na svjetsko tržište godišnje odlazi sto pedeset hiljada pari poluproizvoda obuće visoke mode.

“Nama je super ovde nemam šta reći. Nije zahtjevno ako volite taj posao, ja volim i jednostavno uživam”, rekla je Biljana Nagradić, radnica.

“Planovi su stalno uvećanje broja radnika, uvećanje kapaciteta u svakom smislu riječi, opereme tehnologije jer to zahtijevaju klijenti”, rekla je direkotrica fabrika obuće Snježana Jovičić.

Ljubazni domaćini, odlučnost vlasti i tradicija u obućarstvu Italijene je, ne kriju dovela u Derventu. To nisu jedini investitori, kaže prvi čovjek opštine. Njemci upošljavaju hiljadu radnika, a vlasnici četrnaest fabrika su iz Austrije.

“Možda smo mi geografski možda i nečim drugim ali evo splet okolnosti nam je išao na ruku da nam ne prođe mjesec dva da ne dođe strani investitor da traži parcelu“, rekao je načelnik Opštine Derventa Milorad Simić.

Ne daju ih u bescijenje, kaže Simić. Imaju, dodaje, i crno na bijelo da su administraciju koja u najmanje koraka i u najkraće vrijeme izdaje rješenja za pokretanje posla. Sve to dovelo ih je na mjesto vodećeg izvoznika u regiji, a čine i 10 % izvoza Srpske.

ATV