NovostiRS/BiH

Delegacija Vlade RS na komemorativnom skupu u Srebrenici

0

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će delegacija Vlade Srpske i ove godine, kao i prethodnih, prisustvovati komemorativnom skupu u Srebrenici 11. jula, čime Srpska pokazuje poštovanje prema žrtvama.

vlada-rs-apartmani

“Ono u šta ne želimo da se uplićemo jeste politizacija događaja koji je sam po sebi previše tragičan. Važno je da Republika Srpska i Srbija imaju zajednički stav o ovom pitanju”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je Srebrenica sastavni dio Republike Srpske i da ima isti tretman kao i svaka druga opština u Srpskoj.

“Umjesto rezolucija i politizacije, smatram da je potrebniji kontinuiran napor na stvaranju uslova za bolji život na ovom području, a napori Vlade i lokalne samouprave idu upravo u tom pravcu”, rekla je Cvijanovićeva za magazin “Nedeljnik”.

Odgovarajući na pitanje kakva je komunikacija Republike Srpske sa evropskim i drugim stranim zvaničnicima, Cvijanovićeva je istakla da je solidna, ali da, generalno gledajući, smatra da EU još nije prihvatila koncept u kojem se hodogram pravi na osnovu realnih rješenja, pa se još mnogo energije troši na ono što je željeno, a ne na ono što je moguće.

“Mislim da ćemo se nakon što se napravi pun krug, svi vratiti toj tački odakle je jedino moguće kreirati evropski put i provoditi definisane zadatke, a ta tačka se zove Ustav i ustavne nadležnosti”, naglasila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o zahtjevima, posebno onim neprihvatljivim za Republiku Srpsku, Cvijanovićeva je navela da je Srpska bila ili jeste suočena sa pritiscima u vezi sa prenošenjem nadležnosti, ali sada su to, naizgled, neke blaže metode u odnosu na ranije vrijeme.

“Bilo je tu i teških i mučnih situacija, ali smo se izborili za poziciju u kojoj je Republika Srpska strana u dijalogu, što je bilo od presudnog značaja za očuvanje Srpske”, rekla je Cvijanovićeva.

srna

Zvanično otkriven izgled i detalji Mercedesa GLC

Previous article

Istrčali na pistu da zaustave avion

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti