MagazinŽivot i stil

Danas Svjetski dan bez grudnjaka

0
Prema statistikama, prosječna žena posjeduje oko devet različitih grudnjaka. Međutim, iako koristan, taj izum je za neke žene, čini se, ipak suvišan.

Upravo iz tog razloga, grupa žena odlučila je da obeleži jedan dan u godini tokom kog ženske grudi neće biti sputane i tako je nastao Svjetski dan bez grudnjaka.

Svakog 13. oktobra, na Praznik slobodnih grudi veliki broj žena ne nosi grudnjake kako bi podigle svjesnost o raku dojke i skrenule pažnju na značaj prevencije.

Osim plemenitog cilja većina žena praktikuje ovaj običaj zbog udobnosti, jer mnogim ženama prija da ne nose grudnjak.

Sa druge strane, ima i onih koji smatraju ovaj običaj veoma uvrijedljivim. Iako je medicina uznapredovala, a danas postoje različiti tretmani za liječenje tumora dojki, ni danas nije ustanovljena šta je tačan uzrok ove bolesti. Ujedno, ona i dalje odnosi veliki broj života.

Najvažnije oružje u borbi protiv raka dojki je redovna kontrola.

Oko 20 odsto obolelih pacijenata rak je otkrilo na ovaj način, tako da je veoma bitno da prekontrolišete svoje grudi jednom mjesečno kako biste se upoznali sa građom svojih grudi i lakše uočili nepravilnosti ako se jave.

Najbolje je to učiniti nekoliko dana nakon završetka ciklusa, jer je tada najmanje verovatno da će grudi biti otečene. Ako ste u menopauzi, odaberite neki dan koji ćete lako upamtiti, na primer prvi dan u mjesecu. Obratite pažnju na kvrge ili nabore na koži i promjene na bradavicama poput ulijeganja, osipa ili iscetka.

Ćorić “razbio” Federera u polufinalu Šangaja, sa Đokovićem za titulu

Previous article

PAVIĆ PUSTIO “MANGUPE” NIZ VODU Počelo ukljanjanje kadrova DNS koje je Dodik označio NEPOŽELJNIM u koaliciji

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin