Danas početak suđenja pred apelacionim vijećem

Prvostepenom presudom od 28. novembra 2013. godine Zijad Turković proglašen je krivim za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

Turković je proglašen krivim i za pripremanje krivičnog djela ubistva, iznudu i pranje novca i osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina.

Optuženi Saša Stjepanović proglašen je krivim za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Muamer Zahitović proglašen je krivim za iznude i pranje novca, te osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, dok je optuženi Milenko Lakić proglašen krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pripremanje ubistva i osuđen na 40 godina zatvora.

Optuženi Fadil Aljović proglašen je krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom ubistvo i osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

Sud je saopštio da su optuženi Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi.

Apelaciono vijeće Suda BiH otpremilo je 1. avgusta drugostepenu presudu od 25. aprila u ovom predmetu, kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda za optužene Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića, kao i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića.

Tim povodom i primjenom člana 309. ZKP-a BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.